Conform datelor prezentate în raportul recent al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se arată că au fost emise în total aproape 3,4 milioane de concedii medicale pentru români. Certificatele medicale au fost distribuite astfel:
1,8 milioane certificate eliberate de către medicii de familie,
1,3 milioane de concedii medicale acordate în cadrul ambulatoriului,
peste 240.000 de concedii medicale eliberate în unitățile spitalicești.
Un aspect interesant este că aceste certificate de concedii au fost eliberate în total de către 53.026 de medici. Totuși, este semnificativ faptul că doar 100 de medici au emis un număr total de 100.000 de certificate medicale, iar 14 dintre aceștia au furnizat fiecare câte 1.400 de certificate medicale, informează fanatik.ro.
Cea mai mare cantitate de astfel de certificate, eliberate de un singur medic, a fost înregistrată la Cluj, respectiv 3.225 de certificate medicale. Mai mult, este de menționat că un medic oncolog a eliberat un număr mare de certificate medicale, aspect care, într-o oarecare măsură, justifică acest volum crescut.
În ce privește un alt medic din județul Olt, specialist în medicina internă, care a emis nu mai puțin de 3.063 de certificate medicale, multe dintre acestea adresându-se altor afecțiuni decât specialitatea acestuia. Printre aceste afecțiuni se numără probleme ale coloanei vertebrale și chiar infecții urinare.
Atunci când ne concentrăm pe județe, se observă situații diverse, inclusiv în clasamentul celor șapte județe cu cele mai multe certificate medicale eliberate în 2023, unde se regăsesc Bucureștiul, Clujul, Prahova, Iașiul, Mureșul, Timișul și Sibiul. Totuși, este de remarcat că aceste date au implicat un cost substanțial pentru stat, ajungând la aproximativ 3,2 miliarde de lei, conform unei estimări efectuate la 31 ianuarie 2024.
Premierul Marcel Ciolacu se arată îngrijorat cu privire la numărul semnificativ de concedii medicale acordate pentru afecțiuni nu tocmai grave, cum ar fi durerile de spate și răcelile.
„A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…) Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele.
Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a subliniat necesitatea de a se face o distincție clară între situațiile în care concediile medicale sunt cu adevărat necesare, cum ar fi cazurile de boală gravă sau de maternitate, și cazurile în care sunt acordate pentru afecțiuni minore.
„Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine.
Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a explicat premierul Ciolacu.