Emil Boc, primarul Clujului, a fost desemnat de Comitetul European al Regiunilor să fie Raportor pentru pachetul legislativ al Uniunii Europene care vizează Inteligența artificială. Putem spune că Inteligența Artificială va avea „accent” de clujean prin propunerile pe care le va avea Emil Boc.
„Comitetul European al Regiunilor: Am fost desemnat Raportor al CoR pe tema Inteligenței Artificiale (Pachet legislativ)
Mulțumesc colegilor mei din Comitetul European al Regiunilor pentru desemnarea mea în calitate de Raportor pentru pachetul legislativ al Uniunii Europene care vizează Inteligența artificială.
Inteligența artificială se dezvoltă rapid.
Inteligența artificială ne schimbă deja viața de zi cu zi. Și acesta este doar începutul. Utilizată cu înțelepciune și pe scară largă, inteligența artificială poate aduce beneficii mari oamenilor și societății, în general.
Inteligența artificială ne schimbă și ne va schimba viața prin îmbunătățirea asistenței medicale (de exemplu, diagnosticele vor fi mai precise, se va asigura o prevenție mai bună a bolilor), creșterea eficienței agriculturii, contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, îmbunătățirea eficienței sistemelor de producție cu ajutorul întreținerii bazate pe analiza predictivă,
îmbunătățirea securității europenilor și în multe alte moduri pe care abia începem să ni le imaginăm. În același timp, inteligenta artificială implică o serie de riscuri potențiale, cum ar fi un proces decizional opac, discriminarea de gen sau de alt tip, intruziunea în viața noastră privată sau utilizarea în scopuri infracționale.”, a transmis edilul, conform Antena 3.
ChatGPT a luat-o razna timp de câteva ore. A răspuns cu fraze incomplete şi de neînţeles
Populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze fără cap şi coadă, relatează Stirile Pro Tv.
OpenAI a anunţat marţi, la San Francisco, unde are sediul, că ”anchetează semnalări ale unor răspunsuri neaşteptate din partea ChatGPT”.
Întreprinderea-star din Silicon Valley anunţa, câteva ore mai târziu, că a ”identificat problema” şi că era ”pe cale s-o rezolve”.
Numeroşi utilizatori au postat online capturi de ecran cu răspunsuri razna sau de neînţeles ale modelului Ai generative.
Pe forumuri ale unor dezvoltatori care folosesc instrumente OpenAI, un utilizator, ”IYAnepo” a relevat un comportament ”ciudat” al ChatGPT.
„Ea generează cuvinte total inexistente, omite cuvinte şi produce secvenţe de mici cuvinte-cheie care-mi sunt neintiligibile, între alte anomalii”, scria el.
„S-ar putea crede că eu am specificat asemena instrucţiuni, însă nu e aşa. Am impresia că GPT-ul meu este bântuit”, adăuga el.
Alt utilizator, ”scott.eskridge”, se plânge pe acelaţi forum că toate conversaţiile cu modelul de limbaj ”se transformă rapid în prostii în ultimele trei ore”.
El a copiat un fragment al unui răspuns al intefeţei – ”nanii de bit şi lista este unul dintre străini şi Internetul unde moneda şi persoana costului este unul dintre prieteni şi moneda. Data viitoare când te uiţi la sistem, schimbul şi faptul, nu uita să dai”.
OpenAI nu a făcut precizări deepre natura incidentului, dar a subliniat că AI, chiar şi generativă, nu are conştiinţă şi nici nu înţelege ceea ce ”spune”.
Un specialis în AI, Gary Marcus, speră ca acest incident să fie perceput drept un ”semnal de alarmă”.
„Aceste sisteme nu au fost nicodată stabile. Nimeni nu a fost vreodată în măsură să pună la punct garanţii de securitate cu privire la aceste sisteme”, scria el marţi în newsletterul său.
„Nevoia unor tehnologii total diferite, mai puţin opace, mai interpretabile, mai uşor de întreţinut şi de depanat, şi astfel mai uşor de implementat, rămâne primordială”, sublinia el.