Clujenii dau cei mai mulți bani pe mâncare dintre toți românii. Orașele cu cele mai ieftine alimente

Updated on februarie 19, 2024 Cel mai scump coș de consum din țară este în Cluj Napoca, arată o analiză făcută de Hotnews. Cluj Napoca, Zalău, Alba Iulia și Timișoara sunt orașele cu cel mai scump coș alimentar din țară, iar cele mai ieftine sunt Constanța, Slobozia și Iași, potrivit calculelor făcute de HotNews pe baza prețurilor la alimentele de bază și al nivelului salariilor.

În schimb, „inflația alimentară”- creșterea prețului alimentelor din coșul de consum din noiembrie 2023 față de noiembrie 2022 a fost cea mai mare la Râmnicu Vâlcea- peste 26%, Târgoviște- peste 20% și Vaslui- aproape de 20%, mai arată datele Statisticii.

Clujenii dau cei mai mulți bani pe mâncare dintre toți românii. Orașele cu cele mai ieftine alimente 1

În calculul coșului de consum au fost luate în considerare următoarele produse: Cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, varză de toamnă, carne de porc, usturoi uscat, morcovi, fructe (mere), mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie și ouă.

Cel mai scump respectiv cel mai ieftin coș de consum sunt cele din graficul de mai jos:

Clujenii dau cei mai mulți bani pe mâncare dintre toți românii. Orașele cu cele mai ieftine alimente 2

Ca exemple, cei mai scumpi cartofi sunt în Râmnicu Vâlcea, la Cluj găsim cea mai scumpă fasole uscată, Zalăul e „campionul” prețului la ceapă uscată, la Călărași și Cluj varza e cea mai scumpă din țară, lapte mai scump ca în Giurgiu și Tulcea nu găsești, la București și Slatina e telemeaua de oaie cea mai scumpă, iar ouăle cele mai scumpe le putem cumpăra de la Focșani.

BNR: Plafonarea adaosului comercial pentru produse alimentare a avut o mare contribuţie la reducerea inflaţiei

Pâinea albă, laptele de vacă, tele­meaua, uleiul de floarea-soarelui, carnea sau legumele, produse al căror adaos comercial a fost plafonat din august 2023, au contribuit mult la reducerea inflaţiei în ultimul trimestru din 2023, arată raportul asupra inflaţiei realizat de BNR.

„Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat traiectoria descendentă în ultimul trimestru al anului 2023, ajungând la 6,6% în luna decembrie (…), influenţe favorabile fiind asociate în special preţurilor carburanţilor şi celor ale bunurilor alimentare.

De altfel, aportul decisiv la dezinflaţia din trimestrul patru a aparţinut acestora din urmă, ca rezultat al unui cumul de factori: menţinerea cotaţiilor materiilor prime de profil pe o pantă descendentă, recolta abundentă de pe plan intern şi internaţional, prelungirea şi extinderea listei produselor alimentare esenţiale vizate de măsura de plafonare a adaosului comercial“, se arată în raportul BNR.

Advertisements
error: Content is protected !!