Proprietarii de apartamente din Cluj Napoca au reguli stricte atunci când închiriază un apartament. Totuși, sunt unii proprietari care împing la limită bunul simț. Un cuplu care locuiește de mai bine de 3 ani în același apartament din cartierul Bună Ziua, a avut parte de un anunț neașteptat din partea proprietarului, după ce soția a rămas însărcinată.
Proprietarul le-a reamintit celor doi că acum, odată cu venirea copilului, vor fi nevoiți să își caute o nouă locuință. De ce? „copilul ar strica apartamentul, ar produce daune…nu ne complicăm”, scrie turdanews.ro. Acesta nu ar fi singurul caz.
„Și prietena mea D., atunci când își căuta chirie, a fost nevoită să accepte un preț mult mai mare pentru închiriere și 3 chirii în avans, ca și garanție, pentru că dacă copilul ar fi stricat ceva în primele 3 luni, riscau să fie evacuați! Și chiar au fost verificați periodic să vadă dacă a stricat copilul ceva prin casă”
Rămasă fără prea multe variante și nedorind să mai accepte prețuri aberante, garanții absurde și verificări periodice, a hotărât să își caute o locuință de cumpărat de data aceasta:
„Nu avem încotro, pentru că proprietarul consideră copilul ca fiind un animal. Are două pretenții pentru chiriași: fără copii și fără animale de companie. Punct. Nu contează că îngrijești apartamentul și ești dispus să îl renovezi dacă e cazul, pur și simplu nu vor să audă”.
Chiriile cerute pentru apartamentele de două camere din Cluj au crescut cu 10% în interval de un an
Comparativ cu luna ianuarie 2023, sumele medii cerute pentru chirii în Cluj-Napoca au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% pentru apartamentele cu trei camere, arată o analiză a platformei Storia.
Tarifele solicitate pe platforma Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri, au înregistrat o creștere de 21% de la un an la altul (ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au crescut ușor (+1%), arată o analiză a platformei.
„După un interval caracterizat de creșteri vizibile ale cererii pe piața chiriilor și, implicit, cu creșteri abrupte ale prețurilor pentru închirieri, la nivelul cererii am observat o tendință de stabilizare și chiar de moderare. Această schimbare de traiectorie, de la un an la altul, este rezultatul unui interes crescând pentru achiziționarea propriilor locuințe și reflectă o schimbare semnificativă în dinamica pieței imobiliare. Observăm, așadar, o tranziție clară către segmentul de vânzări, o tendință susținută de o serie de factori, printre care se numără și disponibilitatea unor opțiuni financiare mai avantajoase pentru cei interesați de achiziții”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
În Cluj-Napoca, în luna ianuarie 2024 tarifele medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două camere au rămas constante comparativ cu cele din luna decembrie 2023, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu trei camere au scăzut cu 4%.
Comparativ cu luna ianuarie 2023, sumele medii cerute pentru chirii au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% pentru apartamentele cu trei camere.
Astfel, în luna ianuarie 2024, tariful mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au pus pe piață, în medie, la suma de 550 de euro, iar pentru apartamentele cu trei camere s-a cerut, în medie, suma de 700 de euro.