Există o grădiniţă cu program non-stop. Adică părinții pot să lase copilul luni dimineaţa şi să-l ia abia vineri seara. Bineînţeles, nu este o opţiune de dorit, copiii au nevoie de cât mai mult timp petrecut în familie. Dar e o soluţie de încredere în cazuri de urgenţă. Copiii sunt aduşi dimineaţa şi pot fi luaţi seara, la ora 20. Dacă nu, grădiniţa are grijă de cei mici chiar până vineri seara, când sunt luaţi de părinţi. Şi sunt mulţi părinţi care aleg această opţiune, scrie observatornews.ro.
Marinela Neamţu, directoarea grădiniţei, din orașul Lupeni, județul Hunedoara,: Le oferă o plajă de timp mult mai mare faţă de alte grădiniţe. Lucrând pe ture sau se ivesc situaţii la serviciu, dânşii stau liniştiţi că al lor copil e bine îngrijit, educat şi nu trebuie să stea să dea telefoane prin vecini, cine să-i ia copilul de la grădiniţă.
Educatoarele lucrează în trei schimburi. Iar mâncarea e gătită zilnic în bucătăria din instituţie. Pe lângă educatoare şi bucătărese, în grădiniţă sunt şi asistente şi un medic.
Marinela Neamţu, directoarea grădiniţei: Fiecare îşi are pătuţul lui, îşi are numele pe el, pijamaua, lenjeria proprie.
Adina, mămică: Eu nu am văzut grădiniţe care să se ocupe aşa de copii şi m-am interesat înainte să aduc copiii. Când avem nevoie, rămâne şi doarme, mănâncă şi eşti liniştit că ştii că e într-un loc ok.
Mămică: Se ocupă foarte frumos de copii. Sunt foarte mulţumită. Este de mare ajutor pentru părinţi mai ales că lucrăm.
Mămică: Cel puţin educatoarele care le avem noi, la grupa mijlocie, sunt foarte bune, de treabă.
13 lei plătesc părinţii pe zi. Banii acoperă hrana celor mici: patru mese pe zi. Pe viitor, autorităţile au în plan să extindă clădirea în care funcţionează grădiniţa şi, automat, şi locurile vor fi mai multe.
Un nou beneficiu extrasalarial pentru angajați. Companiile pot plăti creșa sau grădinița copiilor salariaților
Mulți tineri părinți speră la ajutorul de 1.500 de lei, scutit de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale, ori sănătate. Adevărul este însă că puține firme își vor permite să acorde acest beneficiu extrasalarial. Cheltuiala este mare, iar guvernanții au avut grijă să pună condiții restrictive.
Mădălina Hada are doi copii: un băiat de 7 ani și o fată de 3. Cea mică merge la o grădiniță care costă 2.200 de lei lunar. Părinții s-au bucurat enorm când au aflat că firma la care lucrează tatăl le va deconta o parte din sumă, scrie Stirile Pro Tv.
Mădălina Hada, mamă: „Este un ajutor real pentru noi această lege. Nu am prins loc la stat și am tot căutat grădinițe, și am ajuns în sistemul privat.”
Începând cu 1 ianuarie, firmele pot înregistra drept cheltuieli sociale banii plătiți pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie – grădinițe și creșe.
Ödön Szabó, inițiatorul legii: „Poate să beneficieze unul dintre părinți, ori tatăl, ori mama, plafonul maxim este 1.500 de lei.”
Angajatorii pot plăti direct la creșe și grădinițe sau le pot deconta părinților cheltuiala, cu condiția ca aceștia să-și înscrie copiii la o unitate care funcționează legal.