ÎPS Teodosie spune că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. „Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter”

Updated on februarie 12, 2024 ÎPS Teodosie spune că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. „Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter” 1

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut din nou o declarație controversată, afirmând că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. „Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter”, a spus Teodosie.

ÎPS Teodosie a fost întrebat dacă este un păcat pentru un bărabat necăsătorit să se însoare cu o femeie care este divorţată. „Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, conform Adevarul.

Declaraţiile lui Teodosie
ÎPS Teodosie a şocat de mai multe ori cu declaraţiile sale referitoare la femei. În Ajunul Bobotezei, atunci când a sfinţit apele suit pe cisternă, ÎPS Teodosie a menţionat că aghiasma mare nu poate fi băută de femeile aflate în perioada „neputinţei”. „Femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia, dar ceilalţi pot să o ia. Şi cele care au fost în neputinţă în perioada aceasta, când îşi termină perioada de neputinţă, le dau această blagoslovenie să ia trei zile la rând aghiasmă mare, ca mângâiere”, a spus ierarhul.

El şi-a întărit declaraţiile şi într-o emisiune difuzată în aceeaşi zi la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, spunând chiar că femeia aflată în perioada „neputinţei” nu poate lua nici aghiasmă, nici anafură, nu poate să meargă la altar, nu poate săruta icoanele, dar poate merge la biserică deoarece „nu este interzis să te rogi”.

În 2021, arhiepiscopul Tomisului a mai afirmat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei. „Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale“, a afirmat Teodosie.

Reacție dură a BOR: IPS Teodosie intră la judecata Sfântului Sinod pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”
​Insistența lui IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie primește un răspuns dur de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului Sinod anunță că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, scrie hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist. „În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, precizează Cancelaria Sfântului Sinod, potrivit Agerpres.

Conform comunicatului „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, mai precizează sursa citată.

 

error: Content is protected !!