După mai mult de trei decenii petrecute în Germania, la scurt timp după ce a ieșit la pensie, germanul Johann Henning a revenit în România, pentru a-și continua viața în locul său natal, satul Romos din Hunedoara.
Etnicul german, membru în comunitatea sașilor care numără mai puțin de 20 de oameni în satul Romos din Hunedoara, a părăsit România în 1982.
„Am trecut ilegal frontiera de vest a României, în Iugoslavia. După ce am stat în închisoare, vreo 15 zile, în țara vecină, mi-am putut continua drumul spre Germania, unde am rămas până în urmă cu cinci ani. Am lucrat acolo într-o termocentrală, iar după pensionare am revenit în satul meu natal, Romos”, povestește germanul pentru adevarul.ro.
Pentru că a fugit din România în anii ’80, regimul comunist i-a retras lui Johann Henning cetățenia română.
Pensionarul spune însă că lui și soției sale le este mult mai bine în România, la Romos, unde a renovat casa moștenită de la părinți.
„Aici este mult mai bine ca în Germania, unde locuiam la bloc într-un apartament de 80 de metri pătrați și plăteam chirie. Aici trăim într-o casă de aproape 300 de metri pătrați, plus o grădină. Mâncăm bio din grădina noastră, cartofi, roșii, ceapă, ardei și tot ce ne punem. Avem cămările pline, pivnița plină, așa că nu avea rost să stăm în Germania să cumpărăm tot”, spune Johann.
Johann primește pensie de la statul german, unde a muncit peste 30 de ani, iar veniturile îi ajung pentru un trai mulțumitor.
În Germania, spune el, o mare parte din bani i-ar fi folosit la plata chiriei – care a tot crescut de-a lungul anilor, până la aproape 1.000 de euro – și pentru achitarea utilităților, tot mai costisitoare.
„Chiriile au crescut foarte mult în Germania. La fel și utilitățile. Sora mea, care a rămas acolo, într-un bloc învecinat celui unde am locuit noi, a ajuns să plătească 700 de euro pe lună numai pentru apă și încălzire.
Noi am plătit aici, gazul, vreo 1.000 de lei, dar numai în lunile de iarnă. Vara a fost mult mai puțin. Prețurile benzinei și motorinei au crescut și ele în Germania, de aceea au ieșit și fermierii în stradă”, spune Johann.
Fiul său, Richard, în vârstă de 31 de ani, a rămas însă în Germania, locul unde s-a născut.
Un străin care vorbește 10 limbi a declarat că limba română este preferata lui
În ciuda faptului că vorbește zece limbi străine, Reuben Constantine, un tânăr student britanic de la Universitatea Oxford a mărturisit că limba română este preferata lui, informează stiridiaspora.ro.
În clipul viral, Reuben a fost întrebat de un interlocutor care este limba sa preferată din cele pe care le cunoaște. Răspunsul său a fost ferm: “Româna”. În continuare, el a explicat de ce se simte atras de această limbă, evidențiind similitudinile cu limbile romanice și influența slavă, în special în ceea ce privește vocabularul.
„Româna are asemănări remarcabile cu limbile romanice, dar apoi are și o influență slavă foarte mișto, mai ales în vocabular. Și face parte și din ceva numit „Uniunea lingvistică balcanică”. Practic, „Uniunea lingvistică balcanică” este un grup de limbi care sunt apropiate din punct de vedere geografic, chiar dacă nu sunt neapărat înrudite între ele.
De exemplu, există greacă, română și bulgară, o limbă romanică, o limbă elină și o limbă slavă. Și totuși, ele au convergent în mai multe moduri. De exemplu, în gramatică, în toate aceste trei limbi nu se folosește infinitivul. Astfel, nu poți spune “vreau să fiu bogat”, ci trebuie să spui “vreau să fiu bogat”. “
Clipul a devenit rapid viral pe TikTok, adunând peste 120 de mii de aprecieri și numeroase comentarii de la utilizatorii români, impresionați de cunoștințele și aprecierea lui Reuben pentru limba lor maternă. Unii dintre aceștia i-au mulțumit pentru admirație, în timp ce alții au remarcat cu umor că străinii par să cunoască mai bine limba română decât unii români.
@oliversoxford He’s so smart lol i love listening to linguists #romancelanguages #linguistics #sprachbund ♬ Solas X Interstellar – Gabriel Albuquerqüe