Updated on februarie 1, 2024 Un centru comercial este propus pe Calea Turzii, lângă sensul giratoriu de la intersecția cu strada Făgetului. Planul urbanistic zonal a fost pus în dezbatere publică și urmează să intre în analiza comisiilor Primăriei.
Pe terenul de 1,3 hectare, suprafața construită propusă este de 4.718 metri pătrați. Clădirea ar urma să aibă subsol, parter și un etaj, iar pe planșă se indică faptul că va găzdui activități economice și comerciale.
Se propun alei și trotuare de aproape jumătate de hectar, iar spațiile verzi ar urma să aibă 2.700 de metri pătrați, transmite media9.ro.
Beneficiarul ar urma să doneze Primăriei 1.122 metri pătrați, pentru lărgirea Căii Turzii.
Centrul urmează să fie ridicat de Jan Jerbakka, unul dintre cei mai vechi oameni de afaceri arabi din Cluj. Nu se cunoaște ce operatori comerciali ar urma să închirieze acest spațiu.
Mall în jurul stadionului Cluj Arena
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit despre ce planuri are instituția pe care o conduce pentru stadionul din Parcul Central.
„Ne dorim să continuăm pe această linie, iar acest stadion să se autofinanțeze în totalitate. Este foarte complicat. Poate că stadionul ar necesita modificări în exterior, în arhitectură, să ai mai multe magazine, spații comerciale, să creezi un mall sportiv sau chiar un mall de magazine.
Imaginați-vă dacă la nivelul de intrare ar fi numai magazine, ar fi un mini-mall în zona respectivă. Gândiți-vă câți bani ar aduce și asta. Avem în plan multe astfel de acțiuni și ne dorim să facem asta. Ținta noastră este să fie o arenă care să se autofinanțeze în România. Suntem numărul 1 în țară și la acest capitol.
Desigur, nici chiriile nu sunt foarte mari. De exemplu, Arena Națională se închiriază pentru un meci cu aproximativ 40.000 de euro primul inel, iar la noi, la Cluj Arena, stadionul se închiriază cu 4.000 de euro. Am fi avut venituri mult mai mari dacă am fi procedat și noi astfel, dar credem că nu de aici ar trebui să vină banii, din a copleși o echipă sau a stabili tarife mari pentru populație, ca oamenii să nu și le permită. Deci cum am spus, avem în plan să creăm un mall în jurul arenei care să producă venituri și mai mari”, a declarat, la un post local de radio, Alin Tișe, citat de zcj.ro.
În anul recent încheiat, stadionul aflat sub autoritatea forului administrativ județean a obținut venituri în sumă totală de 5.947.929,40 lei. Astfel, în ultimii cinci ani, veniturile realizate din exploatarea stadionului Cluj Arena au crescut constant, respectiv cu cca. 23% față de anul 2019, excepție făcând doar anii pandemici 2020 și 2021.