Updated on ianuarie 31, 2024 Cu toate că orașul Cluj-Napoca strălucește ca o bijuterie a Transilvaniei, dezvoltarea sa imobiliară a devenit o junglă complicată, unde prețurile inflaționiste și deciziile urbanistice discutabile au transformat orașul într-un teritoriu adesea inaccesibil pentru mulți.
Orașul a devenit martorul unei explozii a prețurilor imobiliare, cu creșteri semnificative care au scos multe opțiuni de locuire din raza de acces a categoriilor cu venituri medii sau inferioare. Această situație a dus la o polarizare a comunității, lăsând mulți oameni fără acces la locuințe adecvate în zonele centrale sau bine-cotate ale orașului.
Jungla imobiliară din Cluj-Napoca este adesea însoțită de o infrastructură depășită, care nu a reușit să țină pasul cu creșterea rapidă a populației și a cererii de locuințe. Străzi aglomerate, lipsa de parcări și transport public insuficient au transformat orașul într-un labirint urban care îngreunează viețile rezidenților și a vizitatorilor.
Voicu Ienci, un influencer din Brad, cunoscut pentru pozițiile sale tranșante pe diverse probleme deține un apartament lângă Iulius Mall și a descris nebunia din complexul rezidențial.
”Cluj 2024: pușcăria denumită complex rezidential”
Clujul are cateva micro-cartiere cu ștaif, denumite pompos complexe rezidentiale, în care, celor care au cumparat la prețuri ridicol de exorbitante, li s-a promis marea cu sarea si paradisul pe pamant.
Trec peste faptul ca, după ani buni, mare parte din facilitățile folosite la comun si care constituiau carligul de agatat pentru aruncat cu banii, nu funcționează din varii motive -investitorul și-a luat tălpășița, chestiile respective sunt prea scumpe să fie întreținute corespunzător și asociațiile încearca sa scape de găuri negre în buget (piscine, lacuri artificiale, săli de nu știu de care nu sunt chiar de ici, de colo).
În goana dupa profit, firma de investiții a dramuit fiecare centimetru pătrat ca sa il vanda, scotand bani din piatra seacă, in condițiile unor lacune legislative.
Așa se face ca nu mai ramane nici un loc de parcare pentru cineva venit în vizita în complexul rezidential de fițe. Practic, fraierii (printre care și subsemnatul), nu mai pot primi pe nimeni – că e unchiul de la țară, părinții sau prietenul din alt oraș, pentru ca omul trebuie să-și parcheze mașina la dracu în praznic sau și mai departe.
Normal ar fi fost ca, pentru astfel de împrejurări, să existe locuri de parcare prevăzute și folosite ca atare.
Treaba se complica și mai nasol, cand vine vorba de mașinile comisionarilor, curierilor, celor care transporta mobila sau prestează alte servicii la domiciliul clienților. Ăștia, săracii, au început să fuga de complexele de fițe ca dracu de tamaie, pe bună dreptate, când probabilitatea de a fi bruscați sau umiliți de paznicul de la barieră sau luați în șuturi de vreun vecin excitat a devenit foarte mare.
Și paznicul strange, la randul sau, șurubul, atata timp cat e si el strâns si amenințat de un grup de psihopați, specialiști în reclamații, apostrofarea vecinilor, inventarea și impunerea regulilor care mai de care mai teribile si absurde.
Îi recunoașteți ușor – sunt fie membri în conducerea asociației de proprietari, fie creatori vârtoși de conținut pe grupurile de Whats-App sau Facebook ale complexului, unde cauta permanent scandal.
Unele subiecte merită puse pe tapet -n u e normal sa parchezi pe locurile proprietate personală, sa desenezi pereții scării blocului, să-ți lași rahatul -al tău sau al câinelui în lift sau pe spațiile comune, dar sa ajungi sa dezbati o masina pitită unde nu încurca pe nimeni sau care a stat zece minute să rezolve problema unui vecin, să îți iei vecinul la plezneală că a întârziat cu niște prieteni la bancuri sau că are un copil care aleargă prin casă sau că își renovează apartamentul, mi se par actele unui psihopat care urăște oamenii și, probabil, se urăște si pe el însuși.
În 2024 asta se întâmplă în Cluj si asta e preocuparea de capatai a unor clujeni, cărora le cam lipsește activitatea socială si profesională, avand timp berechet sa se afirme si ei undeva.
De cate ori mă uit la telefon, îl găsesc plin de mesaje, din partea mereu a acelorași 10-15 persoane, pentru care aranjarea si normarea vieții vecinilor a devenit scopul vieții lor.
Nu demult am reacționat cu dumnezei și sfinți, pentru ca mi-a ajuns.
Nu era despre mine subiectul discutiei (nici macar nu locuiesc acolo si nu am chiriasi care sa fi produs probleme), nu m-am aparat si nu m-am eschivat de la ceva. Am luat apararea omeniei in fata rautatii pure si a frustrarilor aruncate gratuit spre oameni nevinovati.
In 2024, la Cluj, viata in apartamente de sute de mii de euro, in complexul visat si vandut la bucata si la suprapret, abadonat de investitorul care si-a facut plinul, arata altcumva decat in povestile proiectate. Dupa ce basmul de inceput s-a destramat, a ramas realitatea puscariei, unde sute de oameni isi duc zilele la cheremul si dupa regulile psihopatilor de serviciu -cetateni activi in perimetru, activisti civici cu prea multe de observat si acuzat, care iau atitudine in absolut orice, mai putin in viata lor searbada si trista”, a scris Voicu Ienci pe Facebook.