Cluj: Oficial! Lacul Chios va fi transformat în patinoar public

Updated on februarie 24, 2023 Primarul Emil Boc a anunțat că din iarna viitoare Lacul Chios va fi transformat în patinoar.  Acesta spune că patinoarul va fi unul natural, fără construcții în plus.

Am luat această decizie ca pe lacul Chios să amenajez un patinoar natural, care va funcționa numai atunci când vremea va permite. Vom coborî nivelul apei din lac pentru a putea folosi gheața. RADP va avea un aparat care va amenaja suprafața de gheață și va interveni când va trebui. Nu se vor mai face alte amenajări, care nu sunt dorite de Comisia Monumentelor Istorice”, a spus primarul Emil Boc, citat de stiridecluj.ro.

Cluj: Oficial! Lacul Chios va fi transformat în patinoar public 1

Primarul mai spune că transformarea lacului în patinoar a fost blocată până acum de „specialiștii” din Comisia Monumentelor Istorice.

”De ani de zile mă cert cu cei de la Comisia de Monumente Istorice Cluj, formată din specialiști, care blochează construcția unui patinoar pe lacul Chios. Este un loc natural care e simplu și ar fi ușor de făcut”, a declarat primarul Emil Boc.

În urmă cu zeci de ani, iarna, Lacul Chios se transforma în patinoar

O fotografie realizată în anul 1943 arată că în acea perioadă lacul Chios era transformat în patinoar. Datele istorice însă arată că în Parcul Central din Cluj-Napoca funcționa iarna un patinoar cu mult timp înainte.

În anul 1873 a luat ființă Asociația Clujeană de Patinaj (ACP), care a asigurat un cadru organizat pentru competiții. Potrivit obiceiurilor vremii, cu ocazia înfiinţării asociaţiei s-a organizat un bal, dar şi mai apoi, cu scopul de a aduna fonduri. Fondurile strânse la balul asociaţiei organizat în 1873 au fost atât de însemnate încât asociaţia a reuşit să închirieze lacul din Parcul Central, unde a amenajat în fiecare iarnă un patinoar, scrie monitorulcj.ro.

Primul bal pe gheaţă a avut loc în 15 februarie 1878. Iluminatul a fost soluţionat cu ajutorul torţelor. Muzica era asigurată de fanfara militară care a cântat în pavilion. Balul pe gheaţă s-a încheiat cu focuri de artificii. Primele concursuri au fost organizate în 1874.

Ele erau importante în acea perioadă fiindcă membrii asociaţiei care plăteau cotizaţie şi se duceau să patineze an de an, doreau să se întreacă între ei. Din 1880 se organizau în mod regulat competiţii anuale. 1919 reprezintă un an foarte greu în viaţa sportivă clujeană. Regimul militarizat din acea vreme interzice orice fel de activitate sportivă.

error: Content is protected !!