Updated on septembrie 5, 2021 Actorul Bogdan Bob Radulescu a povestit pe Facebook cum a reușit să mănânce un melc. O delicatesă prin alte părți. În Franța, melcii sunt comuni și se referă la cuvântul francez „Escargot”. Când sunt fierți, sunt pregătiți cu unt cu usturoi și pătrunjel, și serviți direct în cochilie. Sunt foarte scumpi tocmai pentru că sunt considerați o mare delicatesă. În Grecia și Italia, melcul este adesea consumat într-o varietate de mese.
Uneori este folosit în sosuri și turnat peste diferite tipuri de paste. Oamenii din alte țări precum Spania, Portugalia și Germania îi consumă, de asemenea. În SUA există o piață uriașă pentru Escargots, marfă importată de obicei din Franța. Multe dintre rețetele găsite în unele restaurante sunt similare cu cele găsite în restaurantele europene, potrivit playtech.
Bogdan Bob Radulescu: „Ați mâncat vreodată melci?
Melci de ăia buni, românești, de grădină, gen maidanezi, nu ceva rasă aleasă cu pedigree. Melci de aia de se omoară francezii după ei, escargot avec chelchioșoz merveioz roz. No…
Măi oameni buni…sunt ceva…au un gust…pfff…un fel de biftec tartar, dar no…melctec tartar. Au carnea extrem de fragedă și parcă nu e caldă, e rece cumva…și foarte foarte bine măcinată.
Eu tocmai am încercat melc.
Evident că nu am vrut să mănânc așa ceva, nu am comandat, ci pur și simplu mi s-a întâmplat. Adică am mâncat fără să vreau.
Sunt în grădină și tund iarba cu motocoasa. Are aia 15.000 de turații pe minut, rade tot ce-i iese-n cale.
Am echipament de protecție, dar nu am mască de față, am doar ochelari de ăia de plastic, mi-am protejat ochii, de parcă cu ochii fac eu banii la evenimente și pe net, nu cu gura asta mare a mea.
No, anyway, am prins un melc in raza firului de la motocoasă și cum dădeam din greu la coasă și gâfâiam, gura imi era deschisă, mi-o zburat bietu’ melc mărunțit direct în gură și de la șoc evident că l-am înghițit.
Problema nu e aia, ci că bietul melc, tăntălău fără gusturi (că gust are, vă zic eu) era cățărat în secundele dinaintea morții subite pe ceva bile maronii ca de biliard, care nu erau de biliard, ci erau bobițele de mâncare pe care le dau la cățeaua de tip vițeaua Ilinca.
Le știu după gust, că le-am gustat când am deschis sacul de mâncare să văd cu ce-mi hrănesc câinele și cumva le-am simțit și acum după ce le-a trecut câinele Ilinca prin ea, prin procesul de digestie și mi le-a împrăștiat prin curte ca îngrășământ sub formă de fokin câcat!!!
Partea rea e că nu mai am ce face.
Partea bună e mi-am spălat gura cu juma de litru de palincă.
Și o bere.
Și 2 pahare de vin.
Și-un cognac bun, franțuzesc.
Partea rea e că pentru prima dată de la începutul pandemiei regret că nu am ascultat indemnul : vă rugăm purtați mască!!!(…)”
Carnea de melci este dietetică și nu conține colesterol. De aceea, preocuparea de creștere a melcilor poate să-i stimuleze pe fermierii români, deoarece nu necesită investiții deosebite. În țara noastră, mai ales în Transilvania, există tradiția de recoltare a melcilor din flora spontană și pregatirea lor culinară. Mai mult, de curând s-au înființat și puncte de colectare, de prelucrare și de export a cărnii de melci, potrivit Click.