Updated on martie 22, 2021 La ora 14.00, la Ministerul Sănătății va avea loc ședința pentru modificarea criteriilor de intrare în carantină, la care vor participa reprezentanți DSU, INSP și experți în sănătate publică.
Experții și-au dat seamna că incidența cazurilor e foarte dependentă de testare și că acolo unde se testează puțin, incidența e mică, dar acest lucru nu prezintă de fapt situația reală.
„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus secretarul de stat Andreea Moldovan.
„De asemenea, mi-aș dori să introducem și un indicator care să ne arate gradul de testare, pentru că noi știm că ne-ar trebui cam 500 teste la 100.00 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație. Or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste”, a adăugat ea.
Primarul Emil Boc a cerut în urmă cu o lună modificarea calcului incidenței, scoțând în evidență exact diferența între numărul de teste făcut în diverse județe.
„Nu testarea este incorecta, ci procedurile sunt incorecte. Problema interpretarii rezultatelor din testare trebuie sa nu duca la omorarea economiilor locale din orase si la compromiterea viitorului educational al copiilor.
Din cauza acestui mod de raportare a testarilor, elevi de a 8-a si a 12-a nu merg la scoala. Concret, despre ce vorbesc? Cluj si alte municipalitati mari testeaza foarte mult, si eu incurajez testarea masiva, numai ca atunci cand testezi foarte mult creste si rata si incidenta, si atunci testezi dar ajungi sa inchizi economia si scolile. Noi am cerut sa se pondereze numarul de teste cu incidenta. Una e sa se faca 200 de teste, alta e sa se faca 2.000 de teste ca la Cluj si nu este corect sa tratezi la fel administratii locale care testeaza diferit.
Cer ca expertii din CNSU sa gaseasca solutii. Daca afectam afacerile locale este si un risc de pierdere a locurilor de munca, si locurile de munca se creaza greu. Cer mai multa vigilenta asupra expertilor, sa stea mai putin cu ochii in calculatoare, stea cu un ochi si la realitate”, declara primarul Emil Boc.