De ce pute în Cluj? Câteva explicații

Updated on octombrie 20, 2020 În Cluj Napoca, de câteva zile, se simte un miros puternic de gunoaie. Zeci de persoane au reclamat acest lucru.

Cei de la USR Cluj au făcut o analiză a motivelor pentru care miroase în ”Orașul de cinci stele”.

De ce pute în Cluj? Câteva explicații 1

„Dacă ești clujean și te-ai plimbat zilele acestea pe străzile orașului ai mirosit și simțit Pata Râtul, indiferent unde locuiești în Cluj.

Dacă vrei să afli de ce, aceasta este, pe scurt, povestea:

  • În 2012, a început investiția în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, pe scurt CMID.
  • 8 ani și multe milioane de euro mai târziu, mai exact 110 milioane după unele analize, acesta a fost inaugurat, întâmplător sau nu, în anul electoral 2020 și a “început să funcționeze”.

Teoretic, aici ar trebui să fie sortate, tratate și depozitate deșeurile din tot județul.

Practic, din toată instalația funcționează doar partea de depozitare a deșeurilor.

Pentru a compensa acest neajuns, înainte de a fi depozitate la CMID, deșeurile trebuie sortate la vechea stație a RADP-ului. Problema este că stația de aici nu are capacitatea de sortare necesară, nici măcar de departe.

După cum a semnalat societatea civilă, la ora actuală sunt indicii în teren ce arată că la CMID au fost depozitate deșeuri netratate și nesortate, ceea ce încalcă legislația română și europeană în materie”, au scris cei de la USR Cluj.

„Ca urmare a sesizării acestor nereguli, Agenția de Protecție a Mediului Cluj a fost în vizită la CMID. Au constatat neregulile și au cerut remedierea lor.

Întâmplător sau nu, zilele acestea câteva mii de tone de deșeuri (aproximativ) tratate și sortate din rampa RADP-ului au început să fie mutate la CMID peste deșeurile deja depozitate ce nu corespund parametrilor legali. Cam așa au înțeles autoritățile locale să rezolve problema deșeurilor de la CMID. 

Cu alte cuvinte, gunoiul necorespunzător standardelor a fost ascuns sub un preș de gunoi ce se înscrie (aproximativ) în parametri.

Problema este că mutarea celor câteva mii de tone de deșeuri a avut și alte urmări: mirosul cauzat de această mutare s-a ridicat în atmosferă și dată fiind vremea ploioasă, el a început să curgă zilele acestea peste Cluj”, au mai scris acestia.

Sebastian Florian a scris: „Clujul pute, covidul e 3 la mie, localurile si spatiile de evenimente se închid, iar Primaria isi propune sa taie copacii „fara valoare estetica” din parcul de la teatru, dar sa imbunateasca calitatea aerului cu panouri cu lichieni de un milion.

Intre timp alternativa politica locala e consumată de ‘realpolitik’. Cine mai vrea oare sa lupte cu morile de vant?”

Advertisements
error: Content is protected !!