Arheologul clujean Gheorghe Petrov reia căutările rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu

Updated on octombrie 6, 2020 Gheorghe Petrov, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, reia căutările rămășițelor lui Iuliu Maniu.

Iuliu Maniu a murit în 5 februarie 1953 în închisoarea de la Sighet, iar în testament a specificat că își dorește să fie înmormântat la Bădăcin, localitatea unde s-a născut. La aproape trei sferturi de veac de la moarte, această ultimă dorință nu-i a fost îndeplinită, deoarece rămășițele sale pământești nu i-au fost găsite.

Arheologul clujean Gheorghe Petrov reia căutările rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu 1

Gheorghe Petrov a fost primul care, după 1989, a demarat o acțiune de căutare a rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu, scrie Radio Cluj.

Osemintele sale nu au fost găsite în Cimitirul săracilor din Sighet, dar, în 2007, la un an de la prima cercetare arheologică, Gheorghe Petrov organizat o a doua, de data aceasta pe malul râului Mara.

Totuși, arheologul Gheorghe Petrov crede că mai există o ultimă pistă care poate duce la descoperirea osemintelor lui Iuliu Maniu:

„De curând mi-a parvenit încă o informație, dintr-o sursă sigură, din partea unui medic care a lucrat în deceniile anterioare în Sighet, care primise prin 1970 o mărturisire din partea unei doamne, care acum e decedată. Această doamnă i-a arătat un loc și spunea că rămășițele pământești ale lui Iuliu Maniu au fost scoase nu după mult timp după ce el a fost îngropat, că e clar că a fost îngropat în Cimitirul săracilor. Ar fi fost scos de acolo și reînhumat undeva pe teritoriul orașului Sighet, într-un loc care mi s-a indicat. Am fost la fața locului și l-am văzut.

Această informație provine de la o doamnă care a fost în apropierea lui Iuliu Maniu, care l-a slujit în timpul activității sale dinaintea condamnării și încarcerării și care a fost implicată în această acțiune de deshumare în mare secret și de mutare a osemintelor sale. Nu am o precizare a timpului când a fost executată această acțiune. El a murit în 1953, informațiile conduc că la câțiva ani după 1953. O

ricum, este o informație care merită verificată, care trebuie luată în considerare, pentru că astfel de informații nu mai ai de la cine să mai obții. Practic este ultima; ultima variantă care ar mai putea fi verificată fizic pe teren”, a declarat arheologul.

Advertisements
error: Content is protected !!