Updated on decembrie 28, 2018 Cristian Bodea, un tânăr din Jibou, judeţul Sălaj, și-a adaptat Dacia 1310 să porneasc de la distanță priun SMS. La 21 de ani, Cristian, în prezent student în anul III la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Cluj Napoca, are o colecție remarcabilă de invenții.
Cădelniţa electronică, sistemul de pornire a maşinii de la distanţă prin telefonul mobil, sistemul de iriganţii comandat prin SMS sau cel de comandă şi control de la distanţă a încălzirii locuinţei sunt doar câteva dintre inovaţii, scrie adevarul.ro.
Tânărul a realizat un sistem prin care Dacia 1310 a familiei pornea printr-un SMS.
„Autoturismul comunică cu telefonul mobil prin intermediul tehnologiei de comunicare bluetooth, fapt care îl face foarte uşor de folosit. Modulul se poate modifica astfel încât tehnologia de comunicare folosită să fie GSM, astfel printr-un simplu SMS motorul poate fi pornit sau oprit. De asemenea, este posibilă o aplicaţie pentru sistemul de operare Android care suportă comenzi vocale, permiţând utilizatorului să pornească sau să oprească motorul printr-o simplă comandă vocală”, explică el.
Aventura jibouanului în lumea tehnicii a continuat cu sistemul de irigaţii comandat prin SMS, unul de iluminare a scării interioare cu senzori, un sistem de reglare al luminilor pentru a facilita germinarea (beneficiar fiind o companie din Braşov), un sistem de reglare a luminilor, cu leduri speciale pentru a facilita fotosinteza (beneficiar, Grădina Botanică Jibou), dar şi un sistem de deschidere a porţilor printr-un apel telefonic.
Cel mai recent proiect a fost implementat într-un cămin din Complexul Studenţesc „Observator” din Cluj-Napoca, acolo unde Cristian este cazat. Este vorba despre un sistem de deschidere controlată a uşii de la încăperea în care se află maşinile de spălat, realizat împreună cu doi colegi de facultate – Bogdan Iuga şi Mihai Bob.
„Ideea mi a venit anul trecut când vedeam pe grupul de Facebook al căminului că există studenţi fără bun-simţ, care aruncă pe jos, fără pic de jenă, hainele celor care aveau programare la o anumită oră, doar pentru a-şi pune ei rufele la spălat.
Prin urmare, i-am prezantat propunerea şefului de cămin, care a transmis-o directorilor campusului; aceştia au fost de acord cu implementarea sistemului pe un singur cămin, astfel că ne-am apucat de treabă. Astfel, studentul îşi face programare online în intervalul orar în care doreşte, i se generează un cod PIN valabil doar pentru intervalul orar respectiv, cu care va putea deschide uşa pentru a intra în camera în care se află maşinile de spălat”, menţionează Cristian Bodea.