Updated on noiembrie 22, 2017 Cooperativa agricolă Someş Arieş, cu sediul în Apahida reprezintă o poveste de succes în peisajul agricol din România.
Cooperativa este formată din circa 70 de membri, livrează zilnic circa 30.000 de litri pe lapte şi trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare şi 75-100 de viţei la export.
„Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii. Rolul nostru este să adunăm producţiile în ciorchine ca să le punem mai bine în valoare. Fără asociere, jumătate dintre membrii cooperativei ar fi dispărut. Când negociem materiile prime agricole pentru 10.000 de hectare obţinem oferte cu între 15% şi 50%mai ieftine decât ar putea negocia un fermier individual”, a spus Dan Ţandea, preşedintele cooperativei agricole Someş Arieş, pentru Ziarul Financiar.
Dimensiunea medie a unei ferme din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu păşune, fiecare membru având în medie 60-70 de capete de bovine.
Cooperativa agricolă din Cluj îşi valorifică producţia de lapte prin propria fabrică de lactate, Fabrica de Brânzeturi Transilvania, prin intermediul fabricii Unilact, care aparţine unui membru al cooperativei, iar o parte din producţie o vinde procesatorilor de lactate Romfulda şi FrieslandCampina.