Updated on mai 16, 2016 A XII-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor va avea loc în Cluj Napoca și în întreaga țară pe 21 mai, eveniment la care vor participa peste 170 de entități culturale (muzee și spații culturale alternative).
Noaptea Muzeelor a fost inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor și este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum.
Ca în fiecare an muzeele din Cluj îi așteaptă pe vizitatori cu expoziții speciale. 10 muzee din județul Cluj vor participa la acest eveniment, conform noapteamuzeelor.ro: Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Colecţia de Istorie a Farmaciei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial „Octavian Goga”, Muzeul Municipal Dej, Muzeul de Istorie Turda.
- Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai
(foto noapteamuzeelor.ro)
Situat pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, muzeul este deschis între orele 19.00 – 24.00 și îi așteaptă pe vizitatori cu o mini-expoziție Scriitorul din umbră. Universitari clujeni şi literatura, la care accesul este gratuit. Expoziția prezintă 6 personalităţi ale vieţii academice clujene, cunoscute mai ales ca profesori şi reprezentanţi importanţi ai unor domenii sau discipline ştiinţifice (medicină, drept, biblioteconomie, etc.). Publicul îi va putea descoperi acum şi în ipostaza, mai puţin cunoscută, de scriitori. Expoziţia ilustrează diferite genuri literare, extrase din opere publicate, dar şi din unele inedite.
2. Muzeul de Artă Cluj-Napoca
(foto Facebook Muzeul de Artă)
Muzeul de Artă din Piața Unirii este deschis între orele 20.00 – 01.00 și a pregătit pentru această ediție a Nopții Muzeelor un program special, intitulat „O noapte la Palat”. Aceasta îşi propune să prezinte o suită de evenimente culturale, asociate palatului baroc în care muzeul funcţionează. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania. Programul special al nopţii muzeelor pune în valoare și creaţii de excepţie ale artei moderne şi contemporane.
3. Muzeul de Mineralogie UBB
(foto Facebook Muzeul de Minerologie)
Muzeul de Minerologie îi invită pe vizitatori să descopere cea mai mare colecție de meteoriți din țară. Muzeul, situat pe str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter, va fi deschis între orele 19.00-00.00, iar intrarea va fi gratuită.
4. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
(foto Facebook Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie)
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, este situat pe str. M. Kăgolniceanu nr. 1, în interiorul sediului central UBB. În cadrul acestui eveniment, deschis între orele 19.00 – 24.00, cu acces gratuit, vizitatorii vor putea pătrunde în lumea dispărută demult a animalelor preistorice ce au populat cândva teritoriul țării noastre: mamutul cu blană, rinocerul cu blană, ursul de peșteră, cerbul gigant.
5. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Colecţia de Istorie a Farmaciei
(foto noapteamuzeelor.ro)
In cadrul Noptii Muzeelor, la Colecţia de Istorie a Farmaciei din Piața Unirii se poate vizita expoziţia temporară “Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei”, între orele 19.00-24.00, acces gratuit. Aceasta cuprinde două vitrine la intrarea în muzeu şi un traseu tematic în expoziţia de bază – pentru a decoperi lumea magiei, căutaţi obiectele marcate cu fulgerul lui Harry! Din cauza dificultăţii accesului şi a numărului mare de vizitatori preconizaţi pentru Noaptea Muzeelor, laboratorul vechii farmacii, amenajat la subsol, nu va putea fi vizitat.
6. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
(foto noapteamuzeelor.ro)
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, situat pe Str. C. Daicoviciu, nr. 2, are pregătite trei expoziții pentru această ediție. „3D Roma-Sarmizegetusa. Turn ON the History”. Reconstrucții 3D și simulări virtuale ale monumentelo din cetatea eternă, Roma, dar și din capitala provinciei Dacia, Colonia Dacica Sarmizegetusa așteaptă să fie vizitate în cadrul unei expoziții inedite la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.
Incursiuni dacice în spaţiul virtual. Expoziția aduce în atenţia publicului o serie de artefacte descoperite de-a lungul timpului în zona Sarmizegetusei Regia (Grădiştea de Munte) ce au fost scanate în format 3D. Cu Pietricel ne jucăm și preistorie învățăm.
Expoziţie temporară organizată de Dr. Monica Tecar, muzeograf MNIT, în colaborare cu Colegiul Național ”George Barițiu”, clasa I-a, prof. înv. Loredana Petrule. Expoziția va cuprinde obiecte realizate de elevii clasei I-a, cu ocazia activităților desfăşurate în cadrul programele de Pedagogie muzeală.
7. Muzeul Etnografic al Transilvaniei
(foto noapteamuzeelor.ro)
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului, nr. 21, este deschis 13.00 – 01.00, iar accesul este gratuit. Muzeul are pregătite câteva expoziții pentru acest eveniment.
Expozitia permanenta “Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX” (Expoziţia abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei noastre).
Expozitia tactila „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” (Expoziţia este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite). Expozitia temporara “Zestre bănățeană”.
Expoziție de costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat, din colecția etnografică Marius Matei. (Piesele expuse datează de la sfâșit de secol al XIX-lea și până în prima jumatate a secolului al XX-lea).
8. Muzeul Memorial „Octavian Goga”
(foto Facebook Muzeul „Octavian Goga”)
Noaptea Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, jud. Cluj, va fi marcată în acest an de împlinirea a 135 ani de la nașterea poetului Octavian Goga, toate evenimentele serii fiind dedicate acestei importante aniversări. Începând cu ora 19, va avea loc un spectacol susținut de către experți și cursanți ai Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj.
În același timp, la parterul Castelului, vizitatorii vor putea admira expoziția temporară aniversară “135 de ani de la nașterea lui Octavian Goga”, cu piese reprezentative din colecțiile muzeului și sala de festivități din Casa Albă va găzdui expoziția ”Ciucea lui Goga” cu lucrări de artă plastică ale elevilor de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Ciucea, Școala Gimnazială din Negreni și Clubul Copiilor din Huedin.
9. Muzeul Municipal Dej
La Muzeul Municipal Dej, de pe strada 1 Mai, va putea fi vizitată expoziția ,,Comemorând Marele Război. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916-2016)”.
Expoziția cuprinde mărturii referitoare la Primul Război Mondial încercându-se o reconstituire a multiplelor fațete ale unui eveniment cu un impact major asupra societății românești.
De asemenea, va avea loc Concertul de fanfară, Ed. a III-a, în care fanfarele vor interpreta marșuri militare, muzică de promenadă și melodii îndragite din repertoriu internațional, precum și prezentarea scenetei folclorice: ,,Ceasu’ bun și ceasu’ rău în credința populară de pe Valea Sălătrucului”.
10. Muzeul de Istorie Turda
(foto noapteamuzeelor.ro)
In premiera, anul acesta in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul de Istorie Turda, de pe tr. B. P. Hasdeu, Nr. 2, in parteneriat cu Caravana Filmului Romanesc, Asociatia Cine Cultura si Casa de Cultura a Municipiului Turda isi propune, prin proiectia filmului artistic O poveste de dragoste, Lindenfeld, 2014 , sa aduca in prim plan arta cinematografică românească, sa omagieze marii cineaşti români şi sa valorifice patrimoniul naţional de film.
Incepand cu orele 17:00 până târziu în noapte, va fi deschisa pentru vizitare expoziția permanentă a muzeului precum și expoziția temporara de arta intitulata ,,Sub semnul lui 7”, artist Cristina Oprea, expozitie ce aduce in atentia publicului lucrari de pictura si grafica.