Updated on martie 17, 2016 Ziua cea mai a sosit. Multora nici acum nu le vine să creadă că nu mai pot fuma în baruri și restaurante și așteaptă încrezători să treacă cele 3 zile, cât țin minunile în România, pentru a reveni la acest obicei. Fumătorii intră în baruri derutați, întreabă la bar dacă chiar se aplică legea iar apoi … sunt și mai derutați. În România, să se aplice o astfel de lege?
[ads1]
Localurile clujene s-au conformat restricțiilor Legii antifumat ce ce au intrat în aplicare din 17 martie.
Unul dintre localurile unde clienții fumători se vor bucura de înțelegerea patronilor este “Apartament 1 Bistro&Bar”. Managerii au amenajat un spațiu în exterior, înainte de deschiderea terasei, special pentru amatorii de tutun.
“Am amenajat un spațiu special pentru fumători, am achiziționat un încălzitor special pentru terasă, scrumiere mari, cam asta… Clienții se vor adapta, până la urmă. Unii au spus că poate nu vor mai veni, alții, din contră… Toată lumea este curioasă să vadă cum vor reacționa”, a precizat, pentru Vocea Transilvaniei, Sorin Galiceanu, manager “Apartament 1 Bistro&Bar”.
Și reprezentanții Meron sunt de părere că, pe termen scurt, vor exista pierderi, însă lumea se va obișnui, în cele din urmă. Iar pierderile din primele luni de la introducerea legii antifumat nu ar trebui să îi sperie foarte tare pe patroni.
“Localul nostru a fost și este unul de nefumători. Nu cred că ne va afecta foarte mult, probabil va fi o tranziție mai rapidă către terase. În acest an unele cafenele s-au deschis mai repede din cauza acestei legi. Conform statisticilor, în străinătate încasările au scăzut cu 30% în primele trei luni, după care au revenit. Însă, în România nu știu ce se va întâmpla. Însă, cred că impactul mai puternic se va resimți la toamnă când se vor închide terasele, în special pentru cei cu localuri care au fost destinate și fumătorilor. Am avut clienți care au intrat, au întrebat dacă se fumează, nu au rămas din cauză că aici nu se fumează, dar, din moment ce va fi la fel peste tot, odată cu introducerea noii legi, acest lucru nu va mai conta”, a declarat Florin Costea, manager Meron.
Meron este unul dintre puținele cafenele din Cluj-Napoca în care fumatul nu a fost permis de la deschidere, în decembrie 2015. Poate părea puțin straniu, însă reprezentanții coffee-shop-ului sunt de părere că produsele lor specializate nu vor fi “diluate” de mirosul de țigară. De aceea Meron a optat împotriva fumatului în local, fără nicio legătură cu noua lege.
[ads2]
La Tramway Bistro însă, clienții care consumau cafea, obișnuiau să și fumeze iar acest obicei nu va mai exista pentru clienții fideli ai barului. Pierderi vor fi pentru toată lumea, sunt de părere reprezentanții Tramway Bistro, și mulți dintre clienți se declară dezamăgiți de rigorile acestei legi.
“Cu siguranță, modificări nu vor fi deoarece legea nu prevede nicio portiță pentru a a corda celor care vor să fumeze această posibilitate .Clienții care frecventează acest pub sunt într-un fel dezamăgiți. Spre exemplu, dintre cei care consumă cafea, 80% sunt fumători. Nemaiavând această posibilitate, este posibil ca multe localuri să aibă pierderi. Totuși, odată cu venirea anotimpului călduros, se poate fuma afară, dar nu știm de la toamnă cum vor sta lucrurile. Rămâne de văzut”, a declarat Ionuț Palcău, reprezentant Tramway Bistro.