Cluj: Se fac vinovati de crima medicii de pe ambulanta in cazul fostului lector UBB? Raed Arafat spune ca exista proceduri clare. De ce crezi ca medicii nu au tinut cont de ele?

Updated on august 18, 2015 Medicii de pe ambulanță din Cluj au declarat zilele trecute că nu există procedură pentru cazul în care o persoană sună la 112, leșină și nu poate deschide ușa. Ei au spus, și făcut, că pot doar suna la sonerie și, dacă nu răspunde cineva, pleacă liniștiți că și-au făcut datoria.

Raed Arafat îi contrazice și spune că medicii de pe ambulanță trebuie să sune  la pompieri și poliție. Se fac vinovați medicii de pe ambulanță de crimă în cazul fostului lector UBB?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a precizat marți, la sediul ISU București, că echipajele de salvare pot cere ajutorul pompierilor sau polițiștilor în cazul în care constată că persoana care a apelat numărul 112 este în stare gravă în casă, nu mai răspunde la telefon iar ușa este încuiată.

Precizarea vine în contextul în care o femeie de 41 de ani, din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în casă la câteva zile după ce sunase la numărul unic de urgențe 112.

“La apelul 112 se ia numărul de telefon, se anunță echipajul care intervine și, în mod normal, echipajul, dacă nu găsește apelantul, trebuie să verifice la vecini, să încerce să intre în legătură cu o echipă și să ceară sprijinul dispeceratului pentru legătura cu familia.

Trebuie să se asigure că nu i s-a făcut rău în interiorul casei. Dacă sunt suspiciuni că apelantul este în interiorul casei și nu poate răspunde, atunci se poate apela la intervenția pompierilor, a poliției pentru intrarea în casă, pentru verificare”, a spus Raed Arafat, citat de romania.tv.

Arafat a anunțat că a pregătit o circulară, pe care o va distribui către Serviciile de ambulanță, SMURD, ISU, care să lămurească anumite aspecte privind intervenția în astfel de situații.

“Nu schimbăm procedurile, le clarificăm. În mod normal, dacă pacientul stă singur acasă, trebuie să îi indici să lase ușa descuiată. Dacă i se face rău, să poată intra echipa de salvare.

Când ai ajuns acolo, dacă nu răspunde apelantul, trebuie făcută o verificare cu vecinii și încercarea de a găsi un membru de familie pentru a intra cu chei în casă și apoi rămâne varianta de a chema pompierii.

Pompierii au două modalități: fie sparg ușa de la intrare, fie urcă prin balcon. Aceste modalități vor fi întărite și clarificate tuturor serviciilor de urgență”, a mai precizat Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat, referitor la cazul din Cluj, că se va face o verificare amplă pentru a se stabili ce s-a întâmplat și că nu poate acuza pe cineva până nu are concluziile anchetei de la nivel local.

error: Content is protected !!