Updated on iulie 17, 2015
Clujeanul Dan Ioan Magier, bărbatul care şi-a înjunghiat mortal anul trecut fosta iubită şi pe partenerul cu care a surprins-o în casă a primit pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal, detenţie pe viaţă.
Magier a avut o relaţie controversată cu victima. Din cauza atitudinii sale agresive cei doi s-au despărțit, dar bărbatul a încercat să reia relaţia cu femeia. Într-un moment când spera să revină la el, Magier a surprins-o cu un fost coleg de detenţie, condamnat şi el pentru crimă.
Potrivit procurorilor, Magier a aşteptat până dimineaţă în faţa casei în care se mutase victima în chirie, pândind momentul prielnic de a intra în interior. Profitând de ieşirea partenerului a intrat peste fosta iubită şi după o altercaţie verbală cu cei doi, i-a înjunghiat mortal, lovindu-i pe râbd cu un cuţit în mai multe zone vitale, la gât şi în inimă.
Magier a încercat să-şi ia şi el viaţa la finalul grozăviei, provocându-şi răni la gât cu o oglindă, dar a supravieţuit, rana fiind superficială.
„Condamnă pe inculpatul MAGIER DAN IOAN , în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Gherla, la următoarele pedepse de:
– detenţiunea pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prev. prev. de art. 188 al.1 C.pen., art. 189 al.1 lit.a,e şi f C.pen. cu aplicarea art.41 al.1C.pen.
2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu prev. de art. 224 al.2 C.pen. cu aplicarea art. 41 al.1 C.pen.
În temeiul art. 38 al.1 C.pen., art. 39 al.1 lit.a C.pen. contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea a detenţiunii pe viaţă.” se arată în decizia magistraților, transmisă de oradecluj.ro
De asemenea, magistratul care a pronunțat sentința a apreciat că criminalul nu poate fi reintegrat în societate. ”De altfel, prin referatul de evaluare întocmit inculpatului, în ceea ce privesc perspectivele de neintegrare în societate, s-a consemnat că atitudinea generală a inculpatului este marcată de credinţe disfuncţionale, care îl predispune spre angajarea violenţei ca metodă de rezolvare a conflictelor, nevoia de control, convingerea că dreptatea este întotdeauna de partea sa, însoţită de expectanţa ca toţi cei din jurul său să acţioneze conform principiilor şi ideii sale de dreptate, blamarea celorlalţi atunci când evenimentele nu se derulează aşa cum şi-ar dori, toleranţe scăzute la frustrare, sunt aspecte care definesc personalitatea lui Magier Dan Ioan care, de cele mai multe ori, sunt rezistente la intervenţii de tip psihoterapeutic.
Astfel, în cazul de faţă, luând în calcul parcursul comportamental al inculpatului, caracterizat de perseverenţa infracţională şi implicarea în fapte de o gravitate sporită, lipsa de eficacitate a perioadei de detenţie anterioară şi faptul că persoana evaluată dovedeşte că nu apreciază valoarea unei vieţi omeneşti (lipsa empatiei, a regretului, a sentimentului de vinovăţie) s-a apreciat că inculpatul are perspective reduse de reintegrare în societate.