Guvernul Ponta impoziteaza alocatia copiilor

Updated on ianuarie 7, 2015

Ultima aberație a sistemului: ANAF a trimis mii de somații de plată pe numele unor minori, lucru interzis de lege.

111

Impozitarea copiilor care primesc alocaţii a fost o eroare, iar cei vinovaţi vor fi sancţionaţi. Este declaraţia făcută de premierul Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Mii de copii din județul Argeș au primit prin poștă somații de plată referitoare la impozitul aferent alocațiilor primite în cursul anului 2012, informează Realitatea TV

Cu toate că legea interzice plata de taxe și impozite în cazul minorilor, părinții s-au văzut puși în situația de a-și rezolva “datoria la stat”, apărută în urma păstrării alocațiilor în conturi bancare care ar fi adus “profit”.

Oficialii ANAF din teritoriu dau vina pe o eroare de sistem informatic – au fost emise astfel de adrese pe toate numele din baza de date, fără a se verifica vârsta destinatarilor.

Zeci de persoane s-au prezentat marţi, 6 ianuarie 2015, la sediul Administraţiei Finanţelor Publice Alba pentru a solicita explicaţii în legătură cu somaţii de plată primite acasă pe numele unor copii minori, potrivit Adevarul.ro.

Finanţele solicită plata sumei de 468 de lei, care ar reprezenta contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012, care nu ar fi fost achitate.

Unul dintre părinții aflați în situația aberantă de a plăti impozit pe alocațiile copiilor a axplicat pentru Alba24.ro: “”Fiecare minor posesor al unui cont la orice bancă a realizat undin dobândă, profit al cărui impozit a ajuns la ANAF. Acesta a verificat dacă pentru aceste câştiguri impozitate sunt plătite asigurările de sănătate şipentru minori: nimeni nu plăteşte aceste sume pe CNP de minor! (sursa: realitatea.net)

Drept urmare, ANAF a trimis solicitarea la plată calculată conform unui salariu minim brut pe economie. Tâmpenia celor de la ANAF este că aceştia NU ştiu că legea privind reforma în sănătate 95 din 2006, art 213 scuteste de la plata asigurărilor toţi minorii până la vârsta de 18 ani”, spune acesta.

Reprezentanţi ai AFP Alba au precizat că persoanele nemulţumite au posibilitatea de formula contestaţie, instituţia urmând să analizeze şi să corecteze eventualele erori.

Potrivit acestora, somaţiile de plată au fost transmise pentru persoane care apar în bazele de date ca având venituri în anul 2012, pentru care nu s-a plătit asigurări de sănătate.

În cazul minorilor este vorba despre situaţii în care alocaţiile s-au primit în conturi bancare deschise pe numele acestora. O altă situaţie este reprezentată de conturi bancare deschise pe numele copiilor şi în care au fost depuse diferite sume de bani.

Valoarea CASS-ului s-a stabilit raportat la salariul minim pe economie, de 700 lei pe lună, respectiv 8.400 lei pe an, ceea ce a făcut ca totată lumea să primească somaţii cu aceeaşi sumă de plată: 468 lei.

error: Content is protected !!