Opera Nationala Romana revine in strada. „Aida” spectacolul in care poti fi protagonist

Updated on iulie 5, 2014

Sambata de la ora 20.00 in Piata Unirii are loc cel mai grandios spectacol de opera realizat in Romania in aer liber – AIDA Giusepe Verdi, eveniment la care vor participa activ si 450 de clujeni din public pe post de figuranti-voluntari.

aida

Superproducţia AIDA pusă în operă sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora  20.00, invită întreaga comunitate la un eveniment în aer liber, cu  intrare gratuită şi cu o distribuţie impresionantă: dirijorul italian  David Crescenzi, soprana Dragana Radakovic, Hector Lopez şi Ştefan Ignat sunt doar câţiva dintre cei care vor face piaţa să pulseze sub clar de  lună.

Directorul ONRCN, domnul Marius Vlad Budoiu a dezvaluit in conferinta de presa dorinta Operei Nationale din Cluj Napoca de a iesi din spatiul convetional al teatrului liric, de a-i face pe spectatori parte a actului creativ.

Proiectul artistic, intitulat „AIDA- Opera pentru Cetate”, poartă o însemnătate istorică  deosebită: alături de monumetalitatea operei în sine, titlul verdian  este cel care a inaugurat Opera Naţională Română din Cluj, primul teatru  liric al ţării, în anul 1920.

10473057_10154392785610151_4356303800940233623_o

 

(foto: Mihai Oprea‎)

Aceeaşi creaţie revine acum într-un  spectacol grandios, montat în aer liber, dedicat  tuturor clujenilor, printr-o sărbătoare publică, ce se bucură de sprijinul autorităţilor locale şi este realizat în colaborare cu Opera Maghiară Cluj. Noutatea absolută a evenimentului constă în implicarea întregii  comunităţi.

Pornind de la considerentul că opera este a tuturor,  distribuţia spectacolului este îmbogăţită de 450 de figuranţi-voluntari  entuziaşti, care vor da culoare scenei pe data de 5 iulie.

Iniţiativa  inedită a fost testată în cadrul avanpremierei „Aida”, organizată de Opera clujeană la Alba Iulia, pe data de 21 iunie, aceasta fiind o reuşită spectaculoasă a ceea ce promite să devină o tradiţie a evenimentelor lirice în aer liber.

La efortul comun au fost invitate să se alăture şi celelalte instituţii de cultură din Cluj-Napoca, precum Opera Maghiară şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dar şi Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea”, al căror elevi au reuşit performanţa pictării stindardelor şi a unei veritabile corăbii egiptene, sub coordonarea doamnei profesor Hermina Csata.

Grandoarea evenimentului va fi asigurată de 8 mari nume lirice, acompaniate de 60 de instrumentişti, 60 de corişti şi 30 de balerini, precum şi de o deosebită punere în scenă a poveştii egiptene prin decoruri impozante, costume strălucitoare, marşul a sute de figuranţi, intrarea soldaţilor călare, totul sub privirile a mii de spectatori.

Regia coborâtă în stradă este o noutate pentru Opera clujeană, care proiectează pentru următoarele stagiuni premiere asemănătoare, concerte de operă şi spectacole în aer liber ce vor implica din ce în ce mai mult comunitatea locală.

error: Content is protected !!