Un clujean muncește aproape 12 ani ca să-și cumpere un apartament. E mult, e puțin?

Updated on iulie 25, 2020 Pentru un apartament de 60 de metri pătrați, un clujean ar trebui să lucrezi aproape 12 ani pentru a-l putea achiziționa, arată un studiu realizat de Hotnews.ro.

Cifra este cu câteva luni mai mare decât cu un an în urmă. Vestea proastă e că apartamentele se vor scumpi, spun specialiști care nu au interese în domeniul imobiliar.

Un clujean muncește aproape 12 ani ca să-și cumpere un apartament. E mult, e puțin? 1

În ciuda variațiilor consemnate în ultimele trei luni, în clasamentul național al reședințelor de județ cu cele mai scumpe apartamente nu au intervenit rasturnari de situațție. Astfel, pe primul loc în top se situeaza tot Cluj-Napoca, de data aceasta cu o medie de preț de 1.760 euro pe metru patrat util, urmatoarele poziții fiind ocupate de București (cu 1.460 de euro pe metru patrat), de Timișoara (cu 1.270 de euro pe metru patrat), de Constanța (cu 1.230 de euro pe metru patrat) și, respectiv, de Brașov (cu 1.190 de euro pe metru patrat).

La polul opus, clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente arata diferit comparativ cu trimestrul anterior: pe primul loc se situeaza tot Reșița (unde prețurile au crescut de la 550 la 570 de euro pe metru patrat util), în vreme ce Giurgiu și Alexandria se afla la egalitate, cu 600 de euro pe metru patrat; orașele Târgoviște și Zalau au fost scoase, însa, din clasament de Calarași (710 euro pe metru patrat) și, respectiv, de Slobozia (730 de euro pe metru patrat).

”Majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro, la cel puțin 140.000 de euro, prin noul program „Noua casă”, ar putea duce la creșterea prețurilor locuințelor. Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra este sigur de acest lucru. “Absolut sigur. Avem și modelele. De exemplu Croația care a făcut exact același lucru acum 2 ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință cu această garanție”, a declarat el, într-o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, cu siguranță prețurile vor crește mai mult. “Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro”, a precizat Bucșa.

Advertisements
error: Content is protected !!