Updated on martie 7, 2020 Potrivit lui Daniel Mischie, directorul executiv al City Grill, cel mai extins lanţ românesc din industria restaurantelor (City Grill, Caru’ cu Bere, Hanul lui Manuc, Trattoria Buongiorno) la Cluj Napoca nivelul salarial al celor care lucreză ca și chelner este mai mare ca acela al unui bancher.
„Nu cred că avem vreun chelner/ospătar care câştigă mai puţin de 1.000 de euro pe lună. Unii pot ajunge să câştige şi peste 2.000 de euro pe lună. Aici vorbim de salariu plus bacşiş, care este partea cea mai consistentă”, a declarat Daniel Mischie pentru Ziarul Financiar.
„La mijlocul lunii februarie am fost la Cluj şi ce mi-a atras atenţia intrând în trei cafenele şi două restaurante a fost tinereţea chelnerilor, fete şi băieţi, mult mai tineri decât în Bucureşti.
Aproape toţi erau studenţi şi unul era chiar absolvent de facultate. Nu cred că ei ar fi câştigat mai puţin de 1.000 – 1.100 de euro pe lună, adică salariul la minimum plus bacşişul”, mai spune acesta.
„Ca să-ţi poţi permite să stai în Cluj, trebuie să lucrezi mai degrabă într-un restaurant sau într-o cafenea decât să lucrezi într-o bancă, având în vedere că în bănci salariul de intrare se situează între 2.000 şi 2.500 de lei net pe lună, iar ca să ajungi la 4.800 de lei pe lună, adică 1.000 de euro trebuie să ai ceva vechime şi rezultate.
Un chelner, un ospătar îţi vinde o ciorbă, o friptură, o cafea, în timp ce un funcţionar bancar poate să-ţi vândă un credit ipotecar sau produse de economisire mai sofisticate, cum ar fi fondurile mutuale, ceea ce ar implica mai multe cunoştinţe economice.
Nu critic salariile care sunt în industria HoReCa sau salariile din sectorul bancar, ci doar constat această anomalie”, a mai spus Daniel Mischie.