Updated on iunie 18, 2019 Bucureștiul a decis preluarea modelului de succes de la Cluj, autobuzele școlare. Transportul copiilor cu autobuze speciale, însoțiți de agenți ai poliției locale, se bucură de aprecierea multor părinți din Cluj.
Proiectul a început în septembrie 2018, în urma unui parteneriat între Primăria Cluj-Napoca – Compania de Transport Public și Inspectoratul Școlar, acesta fiind votat de cetățeni în cadrul concursului de bugetare participativă din 2017. Inițial, acesta s-a desfășurat timp de 40 de zile, la 2 școli din Municipiul Cluj-Napoca, de la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” si Liceul Teoretic “Avram Iancu”, pentru elevii claselor 0-4.
”În autobuz, copiii sunt însoțiți de cel puțin un polițist local. Polițiștii asistă copiii la urcare/coborâre și la trecerea străzii. Elevii au fost preluați din 4 cartiere ale Clujului, iar părinții au căpătat încredere în proiect”, spun reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, citați de Hotnews.
Primăria Capitalei va înființa un serviciu de transport a elevilor din ciclul primar și gimnazial cu microbuze/autobuze școlare, potrivit unei hotărâri aprobate la finalul lunii mai de Consiliul General. În prima fază, proiectul va fi unul pilot și vizează doar Școala nr. 195 (Hamburg) din Sectorul 3. Primarul Gabriela Firea a declarat că aici învață 2.500 de elevi, iar rolul proiectului pilot este de a testa dacă această soluție funcționează și în București.
”Vom implementa un proiect pilot care propune înființarea unei rețele de autobuze și autobuze școlare. Vom începe cu școala 195 din Sectorul 3, una dintre cele mai mari, are 2500 elevi.
Aici sunt și mulți elevi din zona metropolitană. Vom vedea dacă acest gen de proiect funcționează și în București. El este implementat și în alte orașe din țară și străinătate”, a explicat primarul Gabriela Firea. Elevii vor fi însoțiți în microbuze de un reprezentant al Poliției Locale.
Primarul Emil Boc, despre cele noi 10 autobuze: „Polițiștii vor asista copiii la urcare/coborâre și la trecerea străzii. Acest proiect contribuie direct la diminuarea numărului de mașini care sunt în trafic la orele de vârf în centrul orașului. Din totalul de 10 autobuze, 4 au fost achiziționate din fondurile Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, restul 6 au fost achiziționate din fondurile Primăriei. Prețul unui autobuz este de 1.096.699 lei. – valoarea totală fiind de 10 969 990 lei (aproximativ 11 milioane lei). Cele 10 noi autobuze deservesc 7 licee din centrul Clujului”