Updated on iunie 7, 2019 România este o țară falită. Așa se întâmplă când este condusă de unul ca Dragnea din cel mai sărac județ al României. Acum a rămas Viorica Dăncilă de la el din județ să desăvârșească opera. Ca totul să fie frumos, primarul Bucureștiului a anunțat din senin că a noastră Capitală este în faliment. Acum cere ajutor guvernamental. Adică și clujenii să plătească cheltuielile iraționale făcute de Gabriela Firea.
Cum se face că Bucureștiul este în faliment iar Clujul campion la fonduri europene? Județul este pe primul loc în țară, 250 de milioane de euro fonduri europene, ia Primăria a aprobat în luna mai 7 proiecte din fonduri europene în valoare de 66 milioane de euro.
Primarul general al Capitalei Gabriela Firea recunoaşte că situaţia este foarte gravă în Bucureştiul şi se poate vorbi despre un faliment nedeclarat, iar ultima speranţă este premeierul Viorica Dăncilă.
„Eu sunt preocupată în acest timp de faptul că Primăria Capitalei are un buget mult mai mic decât cel care s-a promis şi prognozat. A fost unul pe hârtie. Îmi pare rău că ai mei colegi primari m-au lăsat singură, anul trecut, să mă bat cu știți dumneavoastră cine (Liviu Dragnea – n.r.), pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat. Sper ca măcar de această dată să fim uniți”, a afirmat Firea, citată de Realitatea TV.
„Am vorbit cu doamna prim-ministru. Am anunțat această situație. Ni s-a promis o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna premier și domnul ministru de Finanțe. Situația este gravă. Dacă intră Primăria Capitalei în incapacitate de plată, scade automat ratingul de țară și s-ar putea să ajunge la Consiliul Monetar. Asta ne dorim? (…) Avem un minus de un miliard de lei. Ne trebuie urgent un miliard de lei”, a precizat Gabriela Firea.
La Cluj, proiecte europene în valoare de 66,5 milioane euro au fost aprobate de Consiliul Local, pe 8 mai.
Emil Boc: „În ședința ordinară a Consiliului Local au fost adoptate 7 proiecte cu finanțare din fonduri europene. Valoarea totală este de 66,5 milioane de euro. Aceste proiecte urmăresc să sporească calitatea vieții cetățenilor, îmbunătățirea și aducerea spațiilor publice din Cluj-Napoca la standarde europene, accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, creșterea calității procesului educațional, reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător sau creșterea eficienței energetice la nivel de municipiu”.
Consiliul Judetean Cluj: „Consiliul Județean Cluj, pe primul loc în țară în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Clujul a devenit, astfel, județul cu cel mai mare buget din România.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Cea mai mare realizare a acestui mandat o reprezintă atragerea a nu mai puțin de 250 de milioane de euro pentru drumuri, școli și spitale. La acestea se mai adaugă și suma de 355 de milioane de euro atrași pentru dezvoltarea rețelei de apă și canalizare din județ. Este cel mai mare buget din istoria acestui județ și este numărul 1 din România.”
În prezent, Consiliul Județean Cluj implementează nu mai puțin de 25 de proiecte europene finanțate în proporție de aproape 75% prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, restul fiind depuse pe Programele Operaționale Infrastructură Mare, Sectorial Mediu și Capacitate Administrativă.
Valoarea tuturor aceste proiecte aflate în implementare reprezintă cea mai mare sumă într-un an atrasă din fonduri nerambursabile din istoria forului administrativ județean.
Bugetul pe anul 2019 , cel mai mare buget din istoria județului Cluj
Bugetul Județului Cluj este, astfel, cel mai mare din țară, în sumă de 2,16 miliarde lei, un procent semnificativ din totalul veniturilor fiind reprezentat de absorbția de fonduri europene nerambursabile.