Cluj. Adrian Dohotaru: „Petiția pentru stoparea tăierilor ilegale în Pădurea Hoia-Baciu a devenit cea mai mare petiție clujeană, cu aproape 8.000 de semnatari. Cerem ca noul plan de amenajament, în curs de realizare, pe cele 170 de hectare în proprietate publică să fie…”

Updated on aprilie 17, 2019 Aproape 8,000 de clujeni au semnat petiția Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu, Campanie inițiată de Societate Organizată Sustenabil S.O.S.

Adrian Dohotaru: „Petiția pentru stoparea tăierilor ilegale în Pădurea Hoia-Baciu, co-inițiată de asociația Societate Organizată Sustenabil, din care fac parte, a devenit cea mai mare petiție clujeană, cu aproape 8.000 de semnatari.

Cluj. Adrian Dohotaru: „Petiția pentru stoparea tăierilor ilegale în Pădurea Hoia-Baciu a devenit cea mai mare petiție clujeană, cu aproape 8.000 de semnatari. Cerem ca noul plan de amenajament, în curs de realizare, pe cele 170 de hectare în proprietate publică să fie...” 1

Cerem ca noul plan de amenajament, în curs de realizare, pe cele 170 de hectare în proprietate publică să fie cât mai restrictive în privința tăierilor, astfel încât pădurea să își mențină rolul de protecție pentru Cluj. Pentru proprietățile private, aproape jumătate din pădure, am cerut Direcției Silvice Cluj, Primăriei Cluj și Consiliului Județean să negocieze cu proprietarii privați și să-i despăgubească în lemn sau bani pentru a nu mai exploata pădurea atât de dragă clujenilor și nu numai.

Petiția poate fi semnată aici Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu

I-am adresat Ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, următoarea întrebare: În ce măsură este de acord Ministerul pe care îl conduceți să ceară ICAS realizarea unui plan de amenajament care restricționează la maxim tăierile în ideea de a avea o pădure-parc sau o pădure cu un grad cât mai înalt de protecție?

De asemenea, pornind de la această situație particulară, unde tăierile ilegale au avut loc mai mult pe proprietăți private decât publice, i-am solicitat Ministrului Ioan Deneș situația la nivel național în intervalul 2009-2019, pornind de la centralizarea rapoartelor Gărzii Forestiere.

Recent, am lansat o petiție în colaborare cu Declic, prin asociația SOS, prin care cerem să nu fie privatizat 10% din fondul forestier al țării. Când petiția va ajunge la 20.000-50.000 de semnături, o vom depune la Parlament și la Ministerul Apelor și Pădurilor. Premisa noastră e că statul, în ciuda problemelor de corupție, poate să fie un administrator mai bun decât entitățile private și dorim să probăm acest lucru prin datele privind furturile din ultimul deceniu. Premisa celor care doresc privatizarea pădurilor este că statul este corupt și incompetent, că s-a furat masiv cu complicitatea autorităților, ceea ce e în bună măsură adevărat. Dar soluția lor nu este reprofesionalizarea statului, ci privatizarea unor bunuri comune care ar fi administrate mai eficient în mod privat”.

error: Content is protected !!