Updated on ianuarie 15, 2019 Clujul poate da lovitura cu fondurile europene. Blocat de București în majoritatea proiectelor Clujul acționează pe două căi. Alianța Vestului și Consiliul Județean.
Alianța Vestului își propune să devină o Asociație care să acceseze fonduri europene direct de la Bruxelles, fără să mai aibă nevoie de aprobările de la București.
Consiliul Județean Cluj a anunțat recent că dorește să preia construcția Spitalului Regional prin accesarea de fonduri europene. Ministrul Sănătății a sărit în sus că acest lucru nu se poate și că spitalul mai bine stă blocat, în etape, pentru mulți ani de acum înainte.
Însă Consiliul Județean anunță că poate accesa direct fonduri europene pentru spital. Comisia Europeană dă undă verde Consiliului Județean Cluj, într-un răspuns oficial transmis marți instituției, să devină titular de proiect, în locul Ministerului Sănătății, și să poată primi direct banii europeni pentru construirea spitalului regional, a declarat, pentru HotNews.ro, președintele CJ Cluj.
Alin Tișe spune că va încerca acum să mobilizeze toți președinții de consilii județene din regiunea nord-vest să susțină acest proiect și să ceară Guvernului să cedeze CJ Cluj rolul de beneficiar al proiectului, în condițiile în care “spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest”. Mai ales că, spune el, Guvernul “vrea să amâne începerea construcției până în 2025”.
Consiliul Județean Cluj a primit, marți, răspunsul Comisiei Europene la solicitarea transmisă în decembrie 2018 de a deveni titular de proiect, în locul Ministerului Sănătății, și a primi direct banii europeni pentru construirea spitalului regional.
“Am făcut o solicitare către Comisia Europeană în decembrie și am solicitat să ne comunice dacă Consiliul Județean Cluj poate să fie titular de proiect și dacă putem să obținem noi direct banii europeni pentru spitalul regional. Comisia Europeană ne-a răspuns, prin adresa de astăzi, că da, puteți să fiți titular, sunteți eligibili, cu o singură condiție: ca și Guvernul României să dorească asta și anume Guvernul să modifice ghidul.
Este o problemă internă a țării dumneavoastră, dacă Guvernul dorește sau nu să modifice ghidul, iar dacă Guvernul dorește să modifice ghidul, Comisia Europeană este de acord ca și consiliile județene să fie titulari de proiect, să primească bani europeni”, spune Alin Tișe.
“Am primit acest răspuns și voi face o adresă prin care voi cere tuturor consilierilor județeni să își însușească această solicitare, voi cere oficial modificarea ghidului de către Guvern, în așa fel încât noi să putem deveni titulari și voi face o adresă către toți președinții de consilii județene din regiunea nord-vest pentru că spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest și să se implice și ei să susțină acest proiect, ca să putem deveni noi titulari și să putem trage bani europeni în mod direct”, a mai precizat Alin Tișe.
Președintele Consiliului Județean Cluj acuză Guvernul României că “a decis deja să ducă proiectul în exercițiul financiar 2021-2025, asta înseamnă că până în 2025 nu se va începe construirea acestui spital. Este o încercare de a duce proiectele după 2021 din cauză că Guvernul nu mai are bani de co-finanțarea proiectelor.”
“Până la urmă, este așa de important cine face spitalul?”, se întreabă președintele Consiliului Județean Cluj.
Alin Tișe adaugă că “Terenul pe care se construiește era proprietatea Consiliului Județean. Am predat acest teren cu titlu gratuit Ministerului Sănătății tocmai pentru a se face spitalul, dar dacă ei tot amână, atunci eu nu mai am niciun interes să dau acest teren gratuit și ei să amâne încă 5 ani – 10 ani până vor construi spitalul. Scopul pentru care s-au predat aceste terenuri a fost acela de a se începe construcția spitalului acum, nu peste 5 ani sau peste 7 ani.”
Spitalele regionale (Iași, Craiova și Cluj) ar urma să fie construite după anul 2021, însă cu un procent mai mare de co-finanțare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni, în exercițiul financiar 2021-2027, de la 50% la 85% – este explicația ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru amânarea proiectelor celor 3 spitale.
“Nu s-a întârziat pentru că n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sănătății, ci pentru că există niște proceduri pe care acești consultați le-au respectat și pe mine mă mâhnește că anumite comunități locale care nu au fost atât de implicate spun că Ministerul Sănătății și Guvernul nu vor”, susținea ministrul Sănătății, în decembrie 2018.
Construcția celor 3 spitale ar urma să înceapă “pe exercițiul financiar 2021-2027, solicitând o majorare a procentului de co-finanțare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun că este un lucru foarte bun și că aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru că și sursa de finanțare este foarte clară în acest moment”, mai spunea atunci Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a mai susținut că “Nu s-a întârziat pentru că n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sănătății, ci pentru că există niște proceduri pe care acești consultați le-au respectat și pe mine mă mâhnește că anumite comunități locale care nu au fost atât de implicate spun că Ministerul Sănătății și Guvernul nu vor. Vrem, o să atragem aceste fonduri și vom construi aceste spitale, dar cred că trebuie să le construim cu costuri cât mai mici pentru România, dacă există aceste fonduri europene. Eu sper că s-a înțeles exact și că nu există niciun exercițiu de imagine.”