Updated on noiembrie 9, 2018 România este țara extremelor. Plătește mii de lei pensii speciale pentru șmecheri și 37 de lei pentru un pensionar din Apuseni. 96 de mii de pensionari cu venituri mai mici de 640 lei.
Jurnalistul Mircea Marian: „Cred că cel mai bun lucru făcut de Emil Boc, în 2011, este că a reușit să abroge pensiile speciale, mai puțin cele ale magistraților, pe care CCR le-a declarat de neatins.
În 2015, PSD le-a reinstituit într-o formă mai nerușinată ca niciodată. PNL a votat o mare parte din pensiile speciale acordate prin tot felul de legi. Domnul președinte Iohannis le-a promulgat fără obiecții.
Așa am ajuns ca, în 2018, să cheltuim puțin peste 9 miliarde de lei – cam cât autostrada Sibiu-Pitești – pentru subvenționarea acestor pensii. La anul va fi mai rău, fiindcă doar în ultimele luni s-au votat pensii speciale și: Avocatului Poporului, aleșilor locali, conducerii și funcționarilor Consiliului Concurenței. S-a instituit un sistem de caste, în care Ciorbea va lua vre0 36.000 de lei pensie, iar in sistemul public media e pe la 1200 de lei.
Fiecare partid își asumă atitudinea față de aceste pensii speciale, nu dau eu sfaturi nimănui. Sunt și cei care se duc la TV și spun că nu le susțin, dar la Parlament, când cred că nu-i vede nimeni, le votează. Treaba lor…Știu, e greu sa spui: noi și angajații noștri de la Parlament suntem în acest moment beneficiari de pensii speciale și nu vrem să ni le tăiem.
Fiecare alegător judecă după propria sa scară morală această problemă, a pensiilor speciale, asta e judecata mea”.
Adrian Dohotaru: „Bătrânețe demnă pentru toți! Scandalizat de povestea unui pensionar din Apuseni pe care statul îl lasă să trăiască cu doar 37 de lei, am întrebat Ministerul Muncii și Justiției Sociale care este situația pensionarilor din România care primesc indemnizația socială minim garantată, cât și a celor cu venituri mici, dar care nu beneficiază de această indemnizație.
Am aflat că avem puțin peste 96 de mii de pensionari cu venituri mai mici de 640 lei care nu primesc indemnizația. Avem aproape 3 mii de pensionari care trăiesc cu mai puțin de 100 lei pe lună. Avem aproape 20 de mii de vârstnici care au o pensie mai mică de 400 lei (detalii: http://www.cdep.ro/interpel/2018/r5659A.pdf).
Indemnizația socială minim garantată a fost introdusă pentru a asigura un trai mai demn, peste limita subzistenței, pentru toți vârstnicii. Au fost lăsați însă pe dinafară cei care nu au putut dovedi stagiul de cotizație pentru cel puțin 15 ani. Așa a considerat Boc că este cazul, să pedepsească zeci de mii de vârstnici pentru că nu au avut grijă de acte.
Voi propune, în cadrul dezbaterilor pentru noua lege a pensiilor, acordarea indemnizației minime pentru toți pensionarii, indiferent de stagiul de cotizare. Efortul bugetar nu este mare, între 2 și 4 milioane de euro pe lună, adică între 100 și 200 de lei, în medie, pentru 96 de mii de persoane. Solidaritatea cu persoanele vârstnice ar trebui să fie minimul pe care chiar și un stat anti-social cum este România ar putea să-l facă.