Updated on noiembrie 6, 2018 Ciprian Mihali, profesor la UBB Cluj, a făcut o radiografie a României la Centenar.
Ciprian Mihali: „România și-a ratat toate cele trei valuri de modernizare pe care le-a cunoscut în istoria sa ca stat modern. Dar le-a ratat spectaculos, prin simulare și mistificare. Pentru că în fiecare din cele trei perioade (până în 1938, până în 1989 și până azi), oamenii politici au falsificat în folos propriu beneficiile modernizării, păstrând neatinse obiceiurile lumii feudale și fanariote: slugărnicia, hoția, minciuna, arivismul. Nici prima modernitate, nici cea comunistă, nici cea postcomunistă nu au emancipat iobagii și nu au consolidat instituțiile.
Dacă privim cum arată azi mai toate satele și o bună parte din populația săracă a orașelor românești, o să ne dăm seama ușor că în afara unor semne exterioare ale bunăstării, moravurile și relațiile interumane au rămas neschimbate de două sute de ani: mojicul ținut sub papuc, scuipat cu dispreț, învățat să pupe mâna care îi aruncă o coajă de pâine, devine el însuși zbir când se capătă la avere și la funcții.
Cel mai mărunt portar de instituție se poartă ca un satrap, orice asistentă medicală își ia dreptul să țipe la bolnavi, fiecare funcționar va trata cetățenii cu acreală și ură, așa cum numai ciocoii știu să-și tratează slugile. Valurile de modernitate doar au înmulțit locurile și scenele în care pot să se manifeste ciocoismul și servilismul, dar nu au schimbat nimic din mentalitatea unora sau altora, din relațiile de putere premoderne.
Dezvăluirile din dosarul TelDrum se adaugă acestei imagini pe care o avem deja destul de limpede despre România: un mojic fără scrupule, un oarecare, nici inteligent, nici talentat, nici încercat de viață, reușește, după rețeta descrisă de Nicolae Filimon să construiască un imperiu al slugărniciei, al obedienței și al complicității criminale. Se întâmplă ca mojicul de Teleorman să fi ajuns primul în fruntea statului.
Dar dacă ne uităm bine prin țară, toți mojicii parveniți îl susțin pentru că îl invidiază și pentru că încearcă să-l copieze. Şi nu doar cei din fruntea județelor, ci toate piramidele, până la acel portar care își ia cascheta drept coroană regală sau până la ultimul jandarm care bate cu ură în ochi și cu spume la gură pe cel mai slab ca el.
Dacă România e stat capturat, el e capturat în scheme de putere feudală, anti-moderne, mistificatoare, lipsite de orice moralitate, dar îmbibate de o religiozitate care-i preferă pe credincioși robi fideli și creduli, cu un aparat represiv în slujba ciocoilor locali și, mai ales, cu instituții fake, simulate și paralizate. În acest moment, nicio instituție nu mai este în slujba cetățeanului, toate sunt aparate represive, de urmărire, de pedepsire, de descurajare, de penalizare.
Sarcina oricărei guvernari viitoare care se vrea altfel este să creeze România ca stat modern, cu cetățeni în loc de șerbi și cu instituții în loc de complicități și rețele de infractori la putere. Între minoritatea civică și modernă, pe de o parte, și marea masă de iobagi aflați la cheremul baronilor centrali și locali se întinde pâcla groasă a unui ev mediu reîncălzit după nevoi.
Din acest punct de vedere, prima sută de ani a României a eșuat. Poate reușește măcar a doua.”