Updated on iulie 2, 2018 Localitatea Florești din Cluj a fost aleasă de Orange pentru a testa pentru prima dată la nivel european rețeaua 5 G. Testul este desfășurat cu suportul Samsung şi Cisco, în perioada 1 iunie – 16 iulie 2018.
Această tehnologie elimină nevoia instalării de cabluri – un beneficiu pentru zonele istorice și rezidențiale unde sunt restricţii în instalarea fibrei optice. Viteză de fibră fără niciun cablu.
Yves Martin, Chief Marketing Officer, citat de Stirile Pro Tv: „Tehnologia testată în Floreşti este o inovaţie semnificativă şi un pas important pentru înțelegerea capabilităților viitoarei tehnologii 5G. Practic, utilizatorii au o experienţă similară fibrei optice, însă livrată cu ajutorul unei soluţii wireless.”
Lucian Mindruta:
RTot mai multe chestii incep in Transilvania….) Langa Cluj, in Floresti, 15 familii au primit in iunie solutia de FWA (adica Fixed Wireless Access) care arata cam asa: o antena Samsung, un router Cisco (ambele in casa omului sau la firma) si inca o antena montata pe acelasi stalp Orange care asigura serviciul 4G.
Practic, viteza de fibra fara niciun cablu care sa-ti intre in casa. Viteza masurata: 3 Gbps agregat cu 4 useri simultani.
Cum merge in viata reala?
Cei care au testat zic ca pot vedea in acelasi timp un film in 4K pe televizor, se pot juca online si face browsing in acelasi timp. N-am reusit sa aflu in cat timp poate fi descarcat un film de pe torenti – si nici nu recomand…)) Oricum, video e tipul de continut cu cea mai mare crestere in momentul asta: aruncati o privire la diferentele intre 2015 si 2018:
In fine, tehnologia 5G a Orange foloseste frecventa de microunde de 26 GHz. Testul a inclus doar echipamente fixe, nu si terminale mobile. Insa Orange banuieste ca aici e o piata importanta: in acest moment 2% dintre clienti folosesc broadband mobil (business si private, 150.000 de abonamente in Romania) si cifra ar putea ajunge la 10%. Unii dintre ei vor veni de la operatorii existenti, adica de la competitia companiilor de cablu clasice. Dar asta doar daca Orange va pompa ceva bani. Cati?
Liudmila Climoc, care conduce Orange Romania, n-a dat o cifra. A atras insa atentia administratiei ca se asteapta ca solutia legala (adica taxele de licenta si cele administrative) “sa fie pragmatica” si incurajeze dezvoltarea tehnologica – adica instalarea 5G – fara a emite pretentii mai mari din partea autoritatilor, la inceput.
Cand va exista asa ceva pe piata? 2020 operational. In 2019 vom vedea primul smarthone. Probabil mai repede la oras decat in mediul rural. Probabil mai degraba ca o solutie de inlocuire a broadbandului decat una de care sa aiba nevoie omul, neaparat, in buzunar.
In fond, pe mobilul meu si cu ochelarii aia noi, deja nu mai pot face diferenta intre 2K si 4K. Ce-o sa fac cu atata largime de banda?
Ah, mi-am adus aminte: live 4k pe facebook, in 360 de grade!
Da’ trebuie intrebat si domnul Zuckerberg daca il tin serverele!”