Updated on iunie 26, 2018 Cluj Napoca este orașul cu cea mai dinamică evoluție în ultimul deceniu. Clujul ocupă locul 3 în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru un oraș inteligent în plan, în curs de implementare sau livrate și amenință tot mai mult supremația Bucureștiului.
„Cluj-Napoca rivalizează cu Bucureștiul în ceea ce privește complexitatea serviciilor pe care le poate acoperi, pe baza unei bune pregătiri a forței de muncă. Regiunea nord-vestică a României, condusă de Cluj-Napoca, a fost recent încoronată de Institutul Milken ca având cea mai rapidă creștere în Uniunea Europeană în ceea ce privește expansiunea serviciilor hi-tech în ultimii ani. Universitatea din oraș este clasată ca fiind cea mai bună din România de către mai multe instituții, în timp ce rata start-up-urilor în rândul tinerilor este comparabilă cu cea din București, chiar dacă populația sa este mult mai mică.
Inovația, creșterea culturii antreprenoriatului și absolvenții bine pregătiți fac să fie Cluj-Napoca extrem de atractivă pentru IT, mai degrabă decât pentru servicii BPO/SSC, de nivel inferior. Rata foarte mică de neocupare a Clujului pe segmentul birourilor (sub 5% la sfârșitul anului 2017) face ca aceasta să fie o piață a dezvoltatorilor, iar constrângerile legate de disponibilitatea terenurilor înseamnă o ofertă în dezvoltare limitată, pe termen mediu, chiar dacă orașul ar fi cea mai interesantă propunere din România după Bucureşti.
Totuși, livrările din 2018 (47.000 de metri pătrați închiriabili, cea mai mare parte din proiectul UBC Riviera și Hexagon) ar trebui să atenueze puțin aceste presiuni”, se subliniază într-un raport al Colliers International Romania, potrivit Forbes România.
Topul Forbes 500 cele mai puternice companii românești 2017, pe baza cifrelor din 2016, îl domină Banca Transilvania, a doua bancă din sistemul bancar local, care ocupă primul loc atât în clasamentul general, cât și în cel pe județ, datorită unui profit net de 1,22 miliarde de lei, cu 6.435 de angajați și capitaluri proprii de 6,1 miliarde de lei.
BT poate ajunge pe primul loc al sistemului bancar, până la finele acestui an, ca urmare a preluării Bancpost, plus ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN, de la Eurobank Group. După finalizarea tranzacției, în aprilie 2018, BT a început integrarea Bancpost în propria structură.
Afacerile le potențează și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, pe care, anul trecut, față de anul anterior, traficul a crescut cu 43%, până la 2,69 de milioane de pasageri, fiind cel mai intens an. Până în 2030, aeroportul țintește să ajungă la 7 milioane de pasageri, anual, iar, pentru a crește traficul, în 2018, se vor face investiții de 113 milioane de lei. La aeroport se adaugă finalizarea, posibil în acest an, a autostrăzii Sebeș-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, care va traversa județele Alba și Cluj, îmbunătățind viteza de trafic dintre acestea și nu numai. De asemenea, un avantaj va fi Autostrada Transilvania, care va asigura un acces mai rapid spre Budapesta, chiar dacă este mult întârziată, putându-se finaliza spre 2025.
Turismul a început să devină o altă sursă de venit pentru județ, mai ales datorită celor două festivaluri de muzică, Electric Castle (Bonțida) și Untold (Cluj-Napoca). Sosirile de turiști, atât cele pentru business, cât și pentru vacanță, au crescut în Cluj-Napoca cu 24%, anul trecut, față de anul anterior, până la 355.040. În Cluj-Napoca se găsesc 2.130 de camere în 46 de hoteluri.