Updated on mai 11, 2018 Clujul devine oraș extrem de scump. Peste tot prețurile „pișcă” portofelul doar pentru că este Cluj, nu pentru că ar fi calitativ mai bune ca în alte părți sau cantitativ mai mari.
Pe Facebook, Marius Badea a scris: „PRETUL CORECT
E dimineata..sunt in oras. O zi cu soare, frumoasă. De obicei, nu prea servesc micul dejun, ci doar atunci cand sunt plecat in Lume. Venind de la spital, m-am oprit la un local unde se servea micul dejun. În CLUJ-NAPOCA, de unde și sunt originar. Bun. Pot să spun că acest local, mi-a facut dimineata plăcută pentru ca am zâmbit. De ce?
Am parcurs meniul si tin sa va spun ca m-am amuzat instant. 2 oua fierte, o roșie, bacon si piure de avocado, 23 lei, cam 350 grame cantitate, deși ma îndoiesc. Nu despre cantitate e vorba. I-am si spus drei, aveti mic dejun la supra pret. Efectiv am zâmbit cât de speculativ poate fi un oras si ce salarii la nivel mediocru. Iată acest contrast in Cluj. Speculații de preturi exagerate si salarii de „Badea Gheorghe”.
Sunt de acord ca poti sa alegi, daca vrei sa manânci sau nu, dar nu acesta e mesajul meu. Am văzut locuri unde servesc micul dejun la pret mai scazut si mai diversificat la produse. Parcă orice operator economic care își desfășoară activitatea fie in domeniul alimentar sau altul, speculează. O masă in oras, etc deja a devenit pret de nesimțire. În curând, vom plăti pentru 2 oua, o felie de pâine, 30 lei.
(foto arhiva)
Mă îngrijorează acest aspect. Aici sa stiti ca nu e vorba de a fi avar, zgârcit. E vorba de-a nu te simti înșelat si prost cu tine însuți. Indiferent cati bani ai avea, este important să ai un indice economic după care să te ghidezi. Fie ca ai bani mulți, putini, mediu. Este un pret corect sau se învârte în jurul acestuia ceea ce cumpăr? Aceasta intrebare e important să ne-o punem.
Pentru ca problema este ca de cele mai multe ori, aruncam banii pe tot felul de prostii si ne-am transformat într-o societate de consumatori. Degeaba spunem despre alte popoare ca sunt zgârcite si se îmbracă modest. Noi nu suntem educați financiari. Ne lipseste această educație. Într-o asemenea manieră, cheltuim mai mult decat consumăm si mereu suntem datori fata de diverse instituții financiare si alti terți.