Cluj: Semnezi? 14,000. Petiție pentru deschiderea tronsonului de autostradă Aiud – Turda. Va înlocui drumul UZAT de pe DN 1

Updated on martie 15, 2018 O petiție lansată de Declic, în parteneriat cu Asociația Pro Infrastructura, solicită ministrului Lucian Șova și Directorului General al CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), Ștefan Ioniță, deschiderea în cel mai scurt timp a circulației rutiere pe loturile 3 și 4 ale autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Până acum petiția fost semnată de peste 14.000 de oameni.

Cluj: Semnezi? 14,000. Petiție pentru deschiderea tronsonului de autostradă Aiud - Turda. Va înlocui drumul UZAT de pe DN 1 1

„Cu fiecare zi care trece, crește numărul accidentelor deosebit de grave ce au loc pe DN1, drumul paralel cu segmentul autostrăzii finalizate, dar neinaugurate. Zeci de oameni mor anual pe acest drum național. Tronsoanele din A10 finalizate deja, permit circulația rutieră în condiții de maximă siguranță și ar reduce aproape la zero numărul de accidente pe 25 de kilometri între Aiud și Turda.

Vă solicităm să identificați și să înlăturați toate barierele birocratice pentru ca recepția acestor tronsoane să nu mai fie amânată. Demonstrați-ne că viața chiar are prioritate. Chiar trebuie să așteptăm următorul accident mortal de pe DN1?

De ce este important?

Peste 80 de oameni mor în fiecare an pe DN1. În acest timp două tronsoane importante din A10, stau nefolosite pentru că CNAIR tergiversează recepția. Porțiunea dintre Turda și Aiud este una dintre cele mai periculoase ale acestui drum național. Este vorba de un drum de doar 2 benzi, extrem de aglomerat, intens folosit de traficul greu. Numeroasele curbe de pe această zonă deluroasă fac depășirile extrem de periculoase, de multe ori fatale.

Specialiștii independenți consultați de Asociația Pro Infrastructură ne asigură că această porțiune de autostradă poate fi recepționată cel puțin parțial, fără pericol pentru trafic. Problemele imputate constructorului nu afectează traficul și, in-extremis, pot fi rezolvate și în perioada de garanție a drumului. Este vorba, pe de o parte, de planeitate și rugozitatea asfaltului, deși acestea au fost inițial aprobate de consultantul contractat chiar de CNAIR. O altă problemă e legată de spațiile administrative care nu au fost finalizate din lipsa apei curente. Acest aspect nu are însă legătură cu siguranța circulației rutiere și nu ar trebui să amâne darea în folosință a tronsoanelor finalizate.

Ce riscăm dacă nu se realizează recepția? În primul rând va crește numărul morților și răniților de pe drumul alăturat. În al doilea rând, dacă se adâncește conflictul dintre constructor și autorități, se poate ajunge chiar la rezilierea contractului. Asta poate amâna cu ani de zile deschiderea traficului și poate crește exponențial costurile finale. Toate acestea pentru că birocrația are, din păcate, prioritate”, se arată în petiție.

 

Pe Facebook,Asociația Pro Infrastructură a  scris: „SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI LUCIAN ȘOVA, MINISTRUL TRANSPORTURILOR DIN ROMÂNIA

Stimate domnule ministru,

Ne bucurăm ca ați vizitat ieri autostrada A10 între Turda și Aiud (28 km), care stă nefolosită de la începutul anului așteptând o soluție birocratică pentru a fi pusă la dispoziția cetățenilor. Suntem cu totul de acord cu analiza dumneavoastră conform căreia s-a trecut dintr-o extremă într-alta în materie de recepție a investițiilor. De asemenea suntem de acord că este păcat să stăm să ne uităm la asfaltul autostrăzii nu din cauze tehnice, ci din cauza legilor strâmbe.

Cluj: Semnezi? 14,000. Petiție pentru deschiderea tronsonului de autostradă Aiud - Turda. Va înlocui drumul UZAT de pe DN 1 2

Nu putem fi însă de acord cu obiectivul pe care vi l-ați asumat de a deschide autostrada abia în luna mai, din moment ce ea este circulabilă deja astăzi. Cum îi servește pe cetățeni ministerul pe care-l conduceți dacă dumneavoastră veți tine o autostradă închisă timp de încă două luni, după ce a stat deja închisă aproape 3 luni? Cum îi serviți pe plătitorii de taxe dacă amânați darea în folosință a unei investiții pentru motive care țin pur și simplu de încurcături legislative? Cine face legislația dacă nu dumneavoastră politicienii, guvernul din care faceți parte și majoritatea parlamentară care îl sprijină? Cetățenii știu foarte bine că dacă interesele o cer, legislația poate fi schimbată aproape peste noapte.

Suntem de acord cu dumneavoastră că orice kilometru de autostradă este important pentru România și vrem să vă reamintim că acești 28 km reprezintă aproximativ 4% din numărul de kilometri exploatați în prezent în România. Dorim să vă supunem atenției faptul că o autostradă este de 5 ori mai sigură pe osie și km parcurs decât un drum național de 13 m lățime (de tip DN2) și de aproximativ 10 ori mai sigură decât un DN obișnuit, cum este DN1 paralel cu A10.

Domnule ministru, câte vieți ar putea fi salvate dacă ați promova de urgență în Guvern măsurile legislative necesare pentru deschiderea imediată a traficului pe A10 Aiud-Turda? Câte accidente ar putea fi evitate?

Domnule ministru, vă rugăm să arătați românilor că lucrați pentru cetățenii care circulă între Turda și Aiud, și pentru familiile lor, nu pentru funcționarii guvernamentali care și-au simplificat munca redactând acel regulament de recepție aberant care împiedică recepția acestei autostrăzi!

Vă rugam să înțelegeți că aplicând în mod pasiv acel regulament, în loc să-l schimbați pentru lucrările de infrastructură de transport, promovați birocrația în detrimentul cetățenilor, având consecințe care pot fi fatale pentru unii participanți la trafic!

Asociația Pro Infrastructură

P.S. Până în această dimineață, aproximativ 14.000 de cetățeni au semnat petiția pentru deschiderea A10 Aiud-Turda (link http://bit.ly/2Hmbwjw). Și numărul lor crește. Vă rugăm să îi considerați și pe ei semnatari ai acestei scrisori deschise!”

Advertisements
error: Content is protected !!