Cluj: „Câmpului, cartierul-dormitor, horror urbanism”

Updated on ianuarie 14, 2018 Deputatul Adrian Dohotaru a publicat un mesaj pe Facebook în care critică primăria pentru modalitatea în care a gestionat dezvoltarea urbană din zona străzii Câmpului, spre Pădurea Făget. Deputatul descrie această zonă ca pe o aglomerație de case și blocuri fără o aliniere precisă.

„Câmpului, horror urbanism

Cluj: „Câmpului, cartierul-dormitor, horror urbanism” 1

Îl las pe Matei la grădiniță pe str. Câmpului, partea mănăștureană. Uneori alerg spre Pădurea Făget, prin cartierul Câmpului. „Cartierul” este o anexă a Mănășturului pentru că nu are funcțiuni publice pentru a fi denumit cartier. E o aglomerație de case și blocuri fără o aliniere precisă, unele dintre ele mușcând vizibil din pădure, tăiată pentru dezvoltare imobiliară.

Mă uit curios în jur, aleg porțiuni noi pentru mișcare. Cum nu vreau să dau la strada fără trotuare, năpădită de mașini, fug printre blocuri, pe lângă locurile de parcare. Au gard, dau să deschid poarta. Surpriză, e închisă. Alt loc, la fel. Cum comunică vecinii între ei? Cum se întâlnesc? Mă uit în jur și văd alte blocuri îngrădite cu gard de peste 2 metri. Dau să mă uit după locuri de joacă, părculețe, ori terenuri de sport. Nu există. Mai apar locuri de joacă, mici și strâmte, cât o garsonieră”, a scris deputatul pe Facebook.

„Totuși, există parcele goale îngrădite și terenuri virane unde mai pot fi amenajate spații de întâlnire și de joacă. Soluția e la îndemână: exproprieri pentru a dezvolta funcțiuni publice. Este necesară și o lege care să prevadă explicit spațiile verzi în procedură de expropriere rapidă. Dar și fără un astfel de amendament legislativ, exproprierea e posibilă, voință politică să fie. Cât de repede, nu până vor fi ocupate de alte clădiri înghesuite care dau aspectul de buncăr cartierului de pe Câmpului.

Cluj: „Câmpului, cartierul-dormitor, horror urbanism” 2

Ajung la pădure și încep să mă relaxez. Cum e în pantă, nu e chiar atât de accesibilă câmpenilor. Totuși, îmi imaginez că particip alături de câmpeni și mănăștureni la amenajări de trasee noi, într-o potecăreală lăsată cu un picnic.

N-ar fi mult de muncit: marcaje turistice, câteva panouri informative despre faună și floră, evenimente sportive care să ofere oamenilor de pe Câmpului să iasă din cartierul-dormitor. Cum Clujul este în 2018 Oraș European al Sportului, nu este dificil pentru Primărie, asociații de locatari, companii și ONG-uri de mediu, să sponsorizeze astfel de trasee marcate în cadrul unor concursuri de alergare, orientare sau ciclism.

Măcar pădurea să devină comună din moment ce cartierul lor nu e”, a mai scris acesta.

Advertisements
error: Content is protected !!