Updated on septembrie 27, 2017 Primarul Emil Boc a declarat că are în plan să integreze calea ferată care străbate orașul în rețeaua clujeană de transport local. Acest lucru ar însemna trenuri rapide care să lege Tetarom I (Baciu) de Tetarom III (Jucu), trenuri care să oprească la gară și la aeroport. În plus primarul a declarat că are în vedere să lege și Floreștiul de această linie.
„Este un proiect pe care îl analizăm. Am discutat cu asociația metropolitană să pornească un studiu de prefezabilitate la nivel metropolitan, pentru că sunt mai mult unități administrativ-teritoriale în proiect. Există o echipă de experți, care au venit și chiar au creionat o propunere de proiect în sensul acesta, cu implicație pe dezvoltarea economică.
Vă dați seama cum se va dezvolta zona aceea de nord a orașului. Vom urmări ca tramvaiele să fie compatibile cu șinele de cale ferată. Problema de a găsi ramificația spre Florești și am înțeles că nu e imposibil; e important ca Floreștiul să fie prins în proiect”, a explicat Emil Boc, în direct la Realitatea FM, preluat de Ziua de Cluj.
Potrivit unui răspuns oferit Linia9.ro, CNCF CFR a detaliat acest proiect:
Raportat la situaţia existentă a infrastructurii feroviare de pe raza SRCF Cluj, pentru realizarea acestor obiective sunt necesare următoarele lucrări:
– distanţa pe calea ferată între cele 2 parcuri industriale este deservită de un număr de 5 staţii CF, respectiv Baciu, Cluj-Napoca, Cluj-Napoca Est, Apahida, Jucu; (staţia CF Apahida este nod feroviar a liniilor magistrale 300 şi 400), însă funcţie de solicitările operatorilor economici din zonă se pot înfiinţa PO (puncte de oprire) sau halte CF dotate cu peroane acoperite, iluminat public;
– cu excepţia staţiei CF Cluj-Napoca toate staţiile mai sus enumerate necesită o serie de lucrări de reparaţii/amenajări/modernizări pentru optimizarea confortului;
– asigurarea accesului pentru publicul călător între Aeroportul Internaţional Cluj Napoca şi cea mai apropiată staţie CF prin construcţia unei pasarele acoperite, eventual dotată cu scări rulante şi benzi transportoare (soluţie coroborată cu proiectul deja iniţiat de autorităţile Judeţului Cluj privind ,,Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri si marfa la Aeroportul International Cluj-Napoca”).
Realizarea acestor obiective este condiţionată de colaborarea în parteneriat cu autorităţile administraţiei locale şi judeţene şi nu va fi posibilă fără susţinerea subvenţiei de la bugetul de stat şi sprijinul financiar cu fonduri ale U.E. (…) Menţionăm că pe ruta Cluj Napoca – Cluj Napoca Est (aeroport) trenurile pot circula cu viteza maximă de 120 km/h”.