Cluj vs București: De la lupta de pe Facebook pe likeuri la lupta dură pe resurse economice și umane. „Asistăm la două modele de dezvoltare urbană”… Implicare vs asistați sociali

Updated on iulie 26, 2017 Mulți au strâmbat din nas când ne-am propus să arătăm Clujul ca și o Capitală. Acum, după ceva vreme, tot mai mulți realizează că nu mai este o luptă pe Facebook, pe likeuri, ci una foarte dură, pe resurse economice și umane. Daniel Gorgonaru spune pe adevărul.ro că „lupta” dintre Bucureşti şi Cluj-Napoca nu mai este doar o chestiune de mândrie locală, ci devine una sistemică.

Daniel Gorgonaru pe adevarul.ro: Mai precis, asistăm la două modele de dezvoltare urbană (care include şi dezvoltarea economică, culturală, socială, educaţională etc.). Percepţia generală este că în ultimii ani Cluj-Napoca a devenit un model de dezvoltare, că oraşul de pe Someş este un trendsetter în ceea ce priveşte modernizarea administraţiei locale.

Cluj vs București: De la lupta de pe Facebook pe likeuri la lupta dură pe resurse economice și umane. „Asistăm la două modele de dezvoltare urbană”... Implicare vs asistați sociali 1

La Bucureşti, acţiunile Gabrielei Firea sunt mai degrabă demne de un ministru al Asistenţei Sociale. Oferă prime tinerilor căsătoriţi, dă subvenţii tinerelor mame, pune la dispoziţie vauchere pentru achiziţia unor bunuri etc. Un fel de „mamă“ protectoare a cetăţenilor din marea zonă defavorizată a Bucureştiului.

Necazul este că face aceste lucruri pe banii publici, ai tuturor bucureştenilor. De asemenea, politicile de centralizare ale tuturor serviciilor din Capitală sub coordonarea unor firme ale Primăriei sunt un gest de autocraţie administrativă, în care colaborarea cu mediul privat este în mare parte eliminată, iar totul este pus sub controlul unei instituţii mamut condusă de Gabriela Firea.

Cetăţenii Capitalei nu participă, ci doar asistă la actul administrativ.

În schimb, la Cluj-Napoca, Emil Boc oferă cetăţenilor sentimentul participării la un proiect urban de anvergură pe toate direcţiile: economic, social, universitar, cultural etc. Implicarea mediului privat, care aduce inovaţie şi dinamism administraţiei locale, este încurajată. Aşa au apărut marile evenimente economico-culturale din Cluj. Mai mult, Boc a introdus, recent, principiul „bugetului participativ“, prin care cetăţenii oraşului pot decide cum pot fi folosite sume importante din bugetul local la diverse proiecte care vor duce la dezvoltarea oraşului.

Advertisements
error: Content is protected !!