Updated on mai 22, 2020 Cluj Napoca este orașul din România cu cea mai dinamică evoluție a ultimilor ani. Această dezvoltare a atras atenția asupra orașului din partea turiștilor străini și români.
De altfel, Cluj-Napoca ocupă locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa, situându-se cu 26 de locuri mai sus decât Bucureștiul.
(Foto Facebook Municipiul Cluj Napoca)
Clujul punctează mai bine decât Capitala nu numai în privința calității vieții, ci și a siguranței, facilităților medicale, a serviciilor de transport și a gestionării ambuteiajelor în trafic potrivit datelor de la centrul Numbeo, potrivit forbes.ro.
Turiștii care vor să vadă cum arată Cluj Napoca, dar și clujenii care se află departe de casă pot privi prin „fereastra” camerelor web câteva dintre cele mai interesante locații ale orașului și ale județului.
Webcam Cluj – Piața Unirii —vezi webcam live aici.
Piața Unirii din Cluj Napoca este punctul zero al orașului. Aceasta este cea mai mare ca dimensiune (cca. 220m pe 160m) din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Există piețe de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai târziu.
În mijlocul pieței se află Biserica Sf. Mihail și Statuia lui Matia Corvin. Biserica Sf. Mihail este o construcţie de tip hală, adică înălţimea navelor laterale este identică cu cea a navei principale, scrie adevarul.ro.
Ansamblul monumental Matia Corvin, alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matia (ecvestru) și pe cei patru generali ai săi, a fost dezvelită în anul 1902.
Laturile pieței conțin mai multe clădiri celebre: astfel pe latura estică se află Palatul Bánffy, care adăpostește acum Muzeul de Artă și cele 2 clădiri construite în oglindă, de la care pornește strada Iuliu Maniu. Pe latura sudică se află clădirea fostei primării și cea a Băncii Naționale. La colțul sud-vestic se află clădirea Hotelului Continental, ridicată la 1894.
Webcam Cluj – Piața Avram Iancu —vezi webcam live aici.
Piața Avram Iancu a devenit în istoria recentă una dintre cele mai importante piețe ale Clujului. Statuia lui Avram Iancu a fost ridicată în timpul administrației primarului Gheorghe Funar, iar în anul 1993, administrația i-a atribuit actualul nume.
Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea această piață a avut alte atribuții. A fost rând pe rând câmp de instrucție pentru soldați, pășune și mai apoi târg de vite și de lemne. Zona a suferit o transformare radicală în perioada Belle Époque, atunci când zona pieței a fost regândită ca extindere a zonei civice a orașului.
În această piață se găsesc următoarele clădiri: Catedrala Mitropolitană din Cluj (sfințită în noiembrie 1933), Palatul de Finanțe (construit în anii 1880), Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului (edificiu din 1887), Palatul Regionalei de Căi Ferate (fostul sediu al EMKE), clădirea Institutului Teologic Protestant (1894-1895), Palatul Prefecturii și sediul Consiliului Județean.
Pe latura vestică a pieței se află clădirea Cercului Militar, care încă adăpostește la parter fostul cinematograf Royal, fost Corvin, fost Popular și actualul Victoria (din 1964).
Webcam Cluj – Salina Turda—vezi webcam live aici.
Salina Turda, una dintre cele mai spectaculoase mine din lume, lăudată în presa internațională, atrage anual sute de mii de vizitatori.
Salina constituie astazi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, scrie salinaturda.eu.
Locul destinat activitatilor este urias si cuprinde, printre altele, mese de biliard si de ping pong, un teren de handbal si o alee de bowling. Principala atractie este insa roata mare: inalta de 20 m, are 6 gondole a cate 8 locuri fiecare, iar o tura completa dureaza 8 minute.
Webcam Cluj – Pârtia Schi Marișel—vezi webcam live aici.
Pârtia Mărișel se află la 50 de kilometri de Cluj Napoca. Turiștii sunt așteptați aici cu trei pârtii cu grade de dificultate diferite, instalatie telescaun de 4 persoane, doua instalatii teleschi, zapada artificiala, instalatie nocturna și o parcare amenajata si iluminata, de 500 de locuri.
(Foto Dan Campean Moonlab/ Facebook Partiile Marisel)
„Cu o priveliste deosebita direct catre lacul de acumulare Belis Fantanele, dar si cu un peisaj ce-ti taie respiratia catre piscurile culmilor muntilor Apuseni, Partia Marisel va asteapta pregatita de distractie la un ski sau snowboard de calitate”, scriu cei de la partiamarisel.ro.
Pentru a ajunge, exista doua rute: drumul judetean DJ 107P Marisel, sau drumul judetean DN 1R Belis-Fantanele.