Updated on aprilie 12, 2017 Clujul este privit cu invidie/admirație de tot mai multe localități. București, Brașov (nu au aeroport ca noi și au rămas mult în urmă) Craiova, Oradea iar acum și Constanța.
Într-un editorial postat pe romanialibera.ro, Cristian Hagi explică de ce „De ce Clujul și Constanța sunt în țări diferite”.
(foto: Daniel Mîrlea – Photographer)
„Acum cinci ani, parcam în centrul Clujului, în zona stadionului. Obișnuit ca în Constanța, căutam în toate buzunarele și prin torpedou mărunțiș pentru parcare. Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, nu am găsit. În momentul când mă pregăteam să schimb o bancnotă, am văzut un automat de parcare pe care scria că se poate plăti și cu cardul. Știți cum m-am simțit? Ca Moromete care citea ziarul în poiana lui Iocan”.
„Pentru mine, Clujul părea în altă țară. Depășise Brașovul, unde existau automate de parcare, pentru care însă îți trebuia același penibil mărunțiș. Nu mai vorbesc de Constanța, unde nici măcar azi nu poți parca și/sau plăti civilizat. ”
(foto: Razvan Savu Photographer)
„Din păcate pentru constănțeni însă, orașele din Ardeal ne-au depășit la majoritatea capitolelor. Dacă ne uităm pe cifrele din economie, o să remarcăm că, de fapt, vorbim de două orașe care ar putea foarte bine să facă parte din țări diferite. Clujenii au un salariu mediu cu 25% mai mare decât al constănțenilor, au mai mulți bani în bancă, municipiul Cluj-Napoca are un buget cu 50% mai mare decât al municipiului Constanța, cheltuielile pentru dezvoltare ale orașului condus de Emil Boc sunt de aproape două ori mai mari decât în orașul condus de urmașul lui Mazăre. ”
(foto: Dani Ciprian)
„În timpul când primarii PSD făceau achiziții pentru a atârna iepuri și becuri prin orașele pe care le conduc, Emil Boc anunța, în Cluj-
Napoca, emiterea online a autorizațiilor de construire. Cum vă spuneam, Clujul și Constanța sunt în țări diferite”.