De ce nu și la Cluj? La București se construiesc 12,000 de apartamente pentru tineri și cazuri sociale

Updated on martie 22, 2017 Clujul se confruntă cu o criză serioasă de apartamente ce a făcut ca prețurile să crească din nou, ca în boomul imobiliar din 2008.
Bucureștiul anunță construcția a 12,000 de apartamente pentru tineri și cazurile sociale. De ce nu s-ar face și la Cluj și astfel de apartamente, primăria se laudă cu cel mai mare buget după capitală? Mai ales că, potrivit legii, tinerii au dreptul la un teren pentru construcția unei case.

Primăria Capitalei are în plan construcția a 12.000 de locuințe sociale, în 11 posibile locuri din București, având în vedere că în acest moment acest tip de unități locative sunt în număr foarte mic.De ce nu și la Cluj? La București se construiesc 12,000 de apartamente pentru tineri și cazuri sociale 1

„În ceea ce priveşte criza locuinţelor în Capitală. Au fost identificate 11 potenţiale amplasamente în toate cele şase sectoare pentru construcţia de ansambluri de locuinţe sociale, de serviciu şi pentru tineri, în jur de 12.000 de unităţi locative. În prezent se află în derulare proceduri pentru analiza cost-beneficii. Au fost prevăzute investiţii pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi documentaţiile de urbanism”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Angajatii din judetul Cluj-Napoca resimt cel mai mult povara financiara a ratelor lunare platite pentru achizitia unui apartament cu una sau doua camere, desi salariile din judet sunt mai mici decat cele din Capitala, potrivit unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro.

Astfel, chiar dacă salariul mediu net din Cluj-Napoca este cu 18% mai mic decât cel din Bucureşti, angajaţii clujeni plătesc rate cu 15% mai mari decât bucureştenii pentru achiziţia aceluiaşi tip de garsonieră.

“În momentul acesta, Clujul trece printr-o perioadă de creştere similară cu cea din anii 2007-2008. Oraşul se dezvoltă foarte rapid, cererea a ajuns să fie mult mai mare decât oferta şi, în acest context, din ce în ce mai mulţi oameni trec peste bariera preţului cu gândul că fac o investiţie de lungă durată. Cu siguranţă preţurile se vor stabiliza în următoarele 12 luni, iar procesul de vânzare va fi unul mult mai calculat şi mai bine informat“,explică Sorin Bălan, Head of Storia.ro şi OLX.ro Real Estate.

Mai mult, Legea nr 15/2003 oferă posibilitatea tinerilor între 18 și 35 de ani să solicite primăriilor de care aparțin atribuirea gratuită a unei suprafețe de teren de până la 1.000 mp, pe care îşi pot construi o locuință proprietate personală.

Dacă primăria nu le dă teren, măcar să le ofere o locuință.

otrivit legii, de această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani și îndeplinesc următoarele condiții: – au împlinit vârsta de 18 ani;

– la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități.

Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unității administrativ-teritoriale în care solicitantul își are domiciliul și va fi însoțită de următoarele documente: – copie de pe certificatul de naștere;
– copie de pe actul de identitate;
– declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe;
– declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Advertisements
error: Content is protected !!