Updated on ianuarie 18, 2017 În aceste zile pe străzile din Târgoviște a fost testat un utlilaj modern de deszăpezit, mai exact o mașină de topit zăpada construită la Cluj.
Urban Snow Melter pe care ar vrea să îl achiziţioneze primăria Târgovişte este produs de firma clujeană Deltamed.
Un asemenea utilaj poate topi, în funcţie de capacitate, până la 500 de metri cubi de zăpadă pe oră, precizează edilul, Cristian Stan, citat de adevarul.ro
„De menţionat că maşina reprezintă o creaţie 100% românească, de la proiectare până la execuţie. În afară faptului că echipamentul în discuţie este foarte util în activitatea de deszăpezire, folosirea să va conduce la scăderea semnificativă a costurilor, practic acesta având nevoie exclusiv de un utilaj care să încarce zăpadă şi de o gură de scurgere”, spune primarul Târgoviştei.
Urban Snow Melter este – asa cum ii spune si numele – un utilaj destinat topirii artificiale a zapezii, in special in aglomeratiile urbane, aparut ca raspuns la mai vechile dar poluantele variante de topire artificiala.
Urban Snow Melter este carosat pe o remorca ale carei dimensiuni, inclusiv suprastructura, variaza in functie de capacitatea orara de topire a zapezii (10, 30 sau 80 mc). In interiorul ei se afla mai multe schimbatoare de caldura de mari dimensiuni si tuburi prin care circula fluidul incalzit.
Aceasta solutie este, pe de o parte, mult mai sigura decat incalzirea unei bai de apa in care se incarca zapada ce trebuie eliminata, prin evitarea utilizarii unei flacari deschise si pe de alta parte, mult mai nepoluanta, folosind deseurile de ardere ale motorului in procesul de topire si astfel reducand emisiile totale de CO2 / tona de zapada topita.
Producător: Urban Snow Melter este – asa cum ii spune si numele – un utilaj destinat topirii artificiale a zapezii, in special in aglomeratiile urbane, aparut ca raspuns la mai vechile dar poluantele variante de topire artificiala.
Astfel, daca initial zapada era aruncata in lacuri sau rauri mai apoi trecandu-se la transportul si depozitarea acesteia pe terenuri virane, odata cu constientiazarea pericolului pe care aceste metode le reprezinta pentru mediul inconjurator si, implicit, sanatatea populatiei, varianta topirii artificiale in utilaje din care produsul rezultat este deversat in reteaua publica de canalizare a castigat tot mai mult teren.
Diferenta majora e data de faptul ca odata deversat in canalizari acest produs ajunge in statiile de epurare a apelor reziduale, de unde in urma decantarii si curatarii se intoarce intr-o acumulare de apa.
Pe langa rezolvarea problemei poluarii mediului, consumul redus de combustibil, durabilitatea, mobilitatea, usurinta in operare sunt doar cateva din celelalte atuuri ale acestui produs”.