Clujul ar putea intra mâine zona euro dar restul țării este prea sărac, spune preşedintele Consiliului Fiscal. Cum poate ajuta Clujul România să se dezvolte?

Updated on noiembrie 16, 2016 Preşedintele Consiliului Fiscal din România a declarat astăzi că sunt câteva orașe, printre care și Clujul, care ar putea intra și mâine în zona euro. Dar problema o reprezintă zonele sărace din țară. Ce ar trebui să facă Clujul? Cum ar trebui să ajute localitățile din România să se dezvolte?

Este de ajuns să postăm pe Facebook ceea ce se întâmplă aici? Ar putea Consiliul Județean sau Primăria să pregătească „ambasadori” sau „experți” care să ajute localitățile din România. Care vor, că vor fi multe care vor sări în sus că nu au nevoie de ajutor.

15078776_1252835781406426_5117079003969977754_n

(foto: Iosif Miclaus Photographer )

Ar putea UBB să pregătească pe gratis studenți din zonele sărace ale țării, care la un moment dat se vor întoarce în localitățilen lor? Doar nu se poate muta toată România la Cluj. Cum ar trebui Clujul să ajute nu doar să arate că este cel mai tare oraș din România?

Zona euro reprezintă statele care au adoptat euro ca paltă: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

Câteva oraşe bogate ale României, precum Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ar putea intra oricând în zona euro, dar există diferenţe foarte mari între acestea şi zonele sărace ale ţării, diferenţe care s-au adâncit în ultimii ani, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, informează adevarul.ro.

Câteva oraşe bogate ale României, precum Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ar putea intra oricând în zona euro, dar există diferenţe foarte mari între acestea şi zonele sărace ale ţării, diferenţe care s-au adâncit în ultimii ani, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe în care a fost prezentat un studiu legat de condiţiile pe care trebuie să le
îndeplinească România înainte de aderarea la zona euro.

Nivelul de trai în zonele bogate ale României este semnificativ mai mare decât în zonele sărace, arată calculele News.ro, pe baza statisticilor judeţene ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigurile medii nete au depăşit în iunie nivelul de 2.200 de lei (aproximativ 500 euro) doar în Capitală şi în judeţele Ilfov, Cluj şi Timiş, dar în 17 judeţe din ţară, câştigul mediu net a rămas sub 1.600 de lei.

Diferenţele dintre regiunile ţării pot fi rezolvate inclusiv prin instrumente fiscale, consideră şeful Consiliului Fiscal.

”Bucureşti, Timişoara sau Cluj ar putea intra mâine în zona euro. Există însă disparităţi regionale mari în România, iar acestea s-au adâncit în ultimii ani. Acestea pot fi atenuate prin diverse instrumente, inclusiv fiscale”, a spus Dumitru.

Economia României are de surmontat decalaje structurale mari, potrivit studiului prezentat miercuri, iar ţara are discrepanţe regionale interne considerabile, care trebuie rezolvate înainte de aderarea la zona euro.

Marţi, preşedintele Consiliului Fiscal a avertizat că în prezent are loc o deterioare masivă a poziţiei finanţelor publice din România, care riscă să pună în pericol coeziunea statului român.

Advertisements
error: Content is protected !!