Updated on octombrie 31, 2016 Premierul Dacian Cioloș a inaugurat astăzi cel mai mare institut de cercetare din Transilvania, ICHAT – Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei.
Pe Facebook, primarul Emil Boc a scris: „Alături de premierul României, dl. Dacian Cioloş și oficiali din domeniul educației, cercetării și administrației de la nivel național și local, am avut onoarea de a inaugura astăzi cel mai mare institut de cercetare din Transilvania, ICHAT – Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei.
Felicitări USAMV Cluj pentru realizarea acestui proiect, care vine să întărească profilul Clujului ca centru regional de cercetare și inovare! Clujul are un mix de calități care ne face atractivi pe plan național și internațional.
Pe scurt, e vorba despre universități, ca motor al dezvoltării orașului; de talente – de cercetători; de infrastructură, mai bună decât în alte zone ale țării însă, nu încă la nivelul la care ne-am dori; de o bună conectivitate internațională – prin, spre exemplu, Aeroportul Internațional sau calitatea broadband-ului – a internetului de mare viteză comparativ cu alte state europene;
avem totodată un mediu de afaceri dinamic și, nu în ultimul rând, suntem un oraș cu o bună calitate a vieții. Toate aceste ingrediente ne conturează șansa de a fi cu adevărat un hub al inovării, un centru performant în România și în Europa Centrală și de Est.
Pentru acest lucru, avem nevoie de universități și de institute de cercetare puternice, iar administrația locală a fost, este și va rămâne alături de acest motor ce constituie axa fundamentală a orașului. Cunoscând importanța cercetării, dezvoltării, inovării și IT-ului pentru România, am încredere că dl. Prim-Ministru ne va sprijini să mai facem câțiva pași care să țină de recunoașterea națională a acestei dimensiuni de inovare a Clujului, prin susținerea proiectelor comunității clujene, în special a Cluj Innovation City și totodată, prin finanțarea crescândă a domeniului cercetării. Prin toate acestea, Clujul are șansa de a-și contura definitiv profilul de hub al inovării și de a avea ceea ce se numește inovare sustenabilă”.