Updated on septembrie 21, 2016 Taximetriștii din București au învățat de la cei din Cluj cum să-i oprească pe cei de la UBER. Se urcă în mașinile acestora, fac comanda apoi cheamă poliția care le dă amenzi. Taximetriștii din Cluj au aplicat această metodă de la începutul lunii august.
Cel mai probabil amenzile vor fi anulate în instanță dar presiunea taximetriști/poliție îi va face pe mulți șoferi să renunțe la UBER.
Speriati de concurenta, taximetristii din Bucuresti le-au pus gand rau celor de la Uber si vor sa ii elimine de pe piata. Drept urmare, comanda prin aplicatie o masina Uber si cand aceasta soseste la adresa, cheama politia, informează stirileprotv.ro.
In continuare, agentii dau amenzi usturatoare daca nu li se prezinta autorizatia de transport de persoane.
Pe de alta parte, reprezentantii Uber sustin ca nici nu au nevoie de asa ceva, pentru ca ei sunt o retea de amatori, care isi impart masinile cu altii.
Taximetristul plaseaza comanda la Uber si se urca in masina. Ii spune soferului ca trebuie sa ajunga langa sediul Brigazii Rutiere din Bucuresti, iar apoi in Pipera. Naiv, cel de Uber il duce, insa nu stie ce surpriza il asteapta. Colegii celui pe care il transporta au sesizat deja autoritatile.
Agentii vor sa afle in primul rand daca soferul are clienti in masina sau face un drum cu prietenii – si asta pentru ca legea taximetriei spune clar ca NU ai voie sa transporti persoane contra cost cu masina, fara o autorizatie in acest sens. Ceea ce soferii de Uber nu au.
Legea 38/2003 privind transportul in regim taxi: „Transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se executa numai de catre transportatori autorizati, care detin autorizatii taxi valabile, in cazul transportului in regim de taxi sau copii conforme valabile, in cazul transportului in regim de inchiriere, eliberate in conditiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat”
Legal, agentul are doua variante: il duce pe soferul Uber la sectia de politie, unde ii face un proces verbal, fie, daca l-a prins a doua oara si exista deja in baza de date, il amendeaza cu 1.000 de lei sau chiar cu 5.000 de lei.
Soferii de taxi spera astfel sa curete piata taximetriei de soferii de la Uber. Pe de alta parte insa, reprezentantii companiei spun ca astfel de actiuni reprezinta un abuz, deoarece nu au nevoie de autorizatie, pentru ca ei fac „ride sharing”, adica soferii cu masinile lor personale isi impart masina cu altii. Si ca nu dau bon fiscal, pentru ca plata se face prin internet si dau chitanta electronica.
In ultimele luni, numai in Bucuresti au fost cel putin 10 astfel de actiuni ale taximetristilor.
Politistii spun ca ii pot amenda pe soferii de UBER doar daca cei pe care ii transporta fac sesizari. Altfel, in trafic nu ii pot opri sau recunoaste.