Updated on martie 27, 2016 O femeie din Cluj în vârstă de 35 de ani a fost internată de urgență cu suspiciunea de febră tifoidă după ce s-a întors dintr-o vacanță din Thailanda. La nivel international, febra tifoida afecteaza peste 21 de milioane de oameni anual, iar circa 200.000 dintre acestia mor din cauza infectiei.
[ads1]
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, Ioan Mureşan, a declarat duminică că deocamdată e vorba doar de o suspiciune de febră tifoidă şi că probele biologice au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, iar rezultatul ar putea veni ”probabil luni”, informează Vocea Transilvaniei.
”Aşteptăm rezultatele, e numai suspiciune, nu vrem să alarmăm populaţia. E o suspiciune de febră tifoidă. E o procedură pentru că a fost în Thailanda, plus că analizele noastre de laborator indică ceva, dar nu cu certitudine. O să avem informaţiile clare. Până atunci, pacienta este sub tratament, este izolată, are toate condiţiile necesare, nu sunt probleme, evoluţia este pozitivă, lumea trebuie să stea liniştită”, a spus Ioan Mureşan.
Febra tifoida este o afectiune acuta ce apare in urma contactarii bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, cea din urma provocand forma severa a bolii, informează sfatulmedicului.ro.
[ads2]
Agentul patogen se regaseste in apa contaminata sau in hrana si se transmite prin consumul lichidelor si a alimentelor contaminate, ca apoi sa se raspandeasca de la bolnavi catre persoanele sanatoase.
Febra tifoida este caracteristica anumitor zone ale lumii, precum Mexicul, America de Sud, India, Pakistan sau Egipt, epidemia fiind alimentata de conditiile insalubre de viata si nerespectarea normelor elementare de igiena.