Updated on martie 23, 2016 Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, dorește să atragă turiști prin construirea unui lift panoramic pe Catedrala Ordoxă însă arhitecții se opun.
[ads1]
Mai mulți arhitecți clujeni susțin că Mitropolia Clujului a vrut, în prima fază să construiască liftul, prin interiorul catedralei. ”Nu s-au găsit soluții pentru că nimeni nu a vrut să proiecteze o astfel de monstruozitate. Apoi, cei de la Mitropolia Clujului au ales soluția de a construi un lift panoramic la exteriorul clădirii. În prezent, un arhitect din Alba Iulia lucrează la un proiect dar cei de la Comisia de Monumente nu vor să își dea avizul”, a declarat un arhitect clujean citat de evz.ro.
Mitropolia Clujului vrea să includă Catedrala Ortodoxă în circuitul turistic al orașului. Clădirea are o cupolă de dimensiuni impresionante, care poate fi vizitată, dacă turiștii pot avea un acces ușor.
Contactat de EvZ, mitropolitul Andrei Andreicuț a precizat că se dorește a se construi un astfel de lift panoramic care să permită clujenilor dar și turiștilor să poate admira Clujul, de la o înălțime de 50 de metri. ”Studiem acest proiect și am prefera, dacă se poate, să se și realizeze. Viitorul ne va spune cum vom duce totul la bun sfârșit”, precizat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț.
[ads2]
O idee foarte bună
Președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania, susține că toate marile catedralele din Europa permit vizitatorilor accesul pe cupolă. ”Catedralele în sinea lor sunt obiective turistice. Nu discuția despre lift trebuie dusă ci cum să se ajungă sus, pe cupolă. Contextul este o problemă foarte complexă care trebuie căutată printr-un concurs de idei”, a spus Țigănaș.
Sfințită în fața Regelui Carol și a viitorului Rege Mihai
Catedrala din Cluj Napoca este monument istoric, protejat de legile în vigoare. Lucrările de construcție au început la data de 10 septembrie 1923 și au durat până în anul 1933. Catedrala a fost sfințită de un sobor de preoți, în frunte cu patriarhul de atunci al Bisericii, Miron Cristea, și de episcopul Nicolae Ivan. La festivități au fost prezenți și Regele Carol și prințul moștenitor Mihai, care în 1940 a urcat pe tronul României.