Updated on martie 16, 2016
Opera Naţională Română Cluj-Napoca va organiza, în premieră, un concert în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, însă mai mulţi preoţi şi călugări se opun acestui concert deoarece folosirea instrumentelor muzicale în lăcaşul de cult încalcă rânduielile bisericii.
[ads1]
Dirijorul concertului, Gheorghe Dumănescu, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă susţinută la Opera Naţională Română, că acest concert va fi o experienţă din punct de vedere acustic, pentru că nu s-a cântat niciodată, la Cluj-Napoca, într-un asemenea ambient muzical, într-o catedrală.
„Opera Naţională Română Cluj-Napoca organizează, în 23 martie, de la ora 19.30, concertul <Requiem>, de Marţian Negrea, susţinut în premieră absolută în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă. Evenimentul reuneşte o orchestră completă şi solişti pentru prima dată în istoria Catedralei clujene, la invitaţia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Vor fi circa 140 de instrumentişti şi solişti. Acest concert nu încalcă ritualurile bisericeşti, este un foarte mare eveniment, o experienţă din punct de vedere acustic, pentru că nu s-a cântat niciodată, la Cluj-Napoca, într-un asemenea ambient muzical. <Requiem-ul> lui Marţian Negrea este o înlănţuire de stihuri şi tropare, compozitorul reuşind să le pună în pagină astfel încât nu te simţi îndepărtat de ritualul din biserică prin apariţia orchestrei şi soliştilor”, a spus Dumănescu, citat de gandul.info
Concertul are un scop caritabil, donaţiile colectate urmând să fie oferite unei profesoare de religie care este bolnavă. Intrarea va avea loc pe bază de donaţie în valoare de 20 de lei, fiind aşteptaţi circa 800 de spectatori.
[ads2]
Mai mulţi preoţi şi călugări au declarat miercuri că, prin organizarea acestui concert în Postul Paştelui, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, se încalcă “rânduieli şi canoane ale Bisericii Ortodoxe”.
“BOR are nişte legi, numite canoane, după care funcţionează biserica. Canonul 75, al Sinodului VI Ecumenic, spune că în biserică nu se cântă cu instrumente muzicale. În plus, cei patru solişti vor cânta pe solee, care este locul din faţa altarului, unde nu are voie să calce decât preotul şi diaconul, nicidecum femeile. De asemenea, din ceea de ştim noi, solistul Florin Estefan este de religie baptistă, iar un alt canon bisericesc spune că un neoprotestant nu are voie să stea în faţa altarului. Acest concert în Catedrală duce în derizoriu instituţia bisericii prin încălcarea canoanelor”, au spus sursele citate.