Updated on ianuarie 8, 2016 Primarul Emil Boc riscă ani grei de pușcărie în urma deciziei de a interveni asupra clădirilor monumente istorice din oraș. Intervenția asupra clădirilor de grupa A se poate face doar cu aprobarea specialiștilor de la Ministerul Culturii. Emil Boc spune că este o stare de urgență dar va trebui să demonstreze acest lucru în instanță, punctual pentru fiecare clădire, și nu la grămadă. El nu poate spune că a căzut un ornament de pe o clădire și din această cauză trebuie să strice 20 de case. Dacă nu va face proba urgenței, Emil Boc riscă o pedeapsă cu închisoare între 1-10 ani.
Această pedeapsă o riscă și proprietarii de clădiri de grupa A care nu iau toate măsurile pentru protejarea monumentului. Lipsa banilor nu este o scuză să nu ai grijă de monumentul istoric. Nu ai bani, vinzi clădirea cuiva care poate avea grijă de ea.
În 2013, în Timișoara a avut loc un scandal asemănător.„Ii vom notifica pe toti cei ce utilizeaza fie ca locuinta, fie ca institutie a statului cladiri monumente istorice (notificarea arata o serie de obligatii pentru proprietari). Trebuie sa ii constientizam asupra modului in care trebuie sa se comporte vizavi de monumentul istoric. In final, le spunem ca in conformitate cu art 54 din Legea 422 este infractiune distrugerea partiala sau totala sau degradarea monumentelor istorice.
Codul Penal prevede pedepse de la 1 la 10 ani de inchisoare. O sa trimitem la toate scolile, spitalele, institutiile publice… pentru a face aceasta operatiune, avem nevoie de sprijinul mai serios al Politiei Locale, am solicitat domnului Robu suplimentarea cu 5 persoane a echipei care va face notificari si care a facut pana acum cercetarile in acest domeniu„, a declarat viceprimarul Traian Stoia.
În urma intervenției Primăriei conduse de Emil Boc pentru îndepărtarea elementelor ornamentale în pericol de a cădea de pe clădirile din centrul vechi al orașului, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a exprimat îngrijorarea față de slaba reprezentare a specialiștilor în cadrul acestei acțiuni și a solicitat de la instituția clujeană documente care fundamentează intervenția.
„Îmi exprim îngrijorarea față de faptul de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat în această dimineață Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Direcției Județene de Cultură o serie de documente care fundamentează intervenția și rapoarte privind aceasta”, a spus ministrul.
Vlad Alexandrescu a precizat că pe lista clădirilor de grupa A asupra cărora Primăria nu are documentele necesare pentru a interveni — avizul Ministerului Culturii — sunt incluse cele din: Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban Centrul istoric al orașului Cluj, și monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) și Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale „Ion Andreescu” (P-ța Unirii, nr.31).
[ads2]
„M-am informat în legătură cu situația intervențiilor asupra clădirilor din centrul istoric al orașului Cluj-Napoca. În ultimele zile primăria și ISU au organizat o serie de acțiuni de înlăturare a unor fragmente din fațadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj acțiunea este o intervenție de urgență în categoria celor reversibile pentru care a fost obținut avizul Direcției. Intervenția se realizează cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare.
Până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din fațade. Primăria Cluj-Napoca ne-a asigurat că se fotografiază zonele în care se intervine. În cadrul ultimei ședinței a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată lista de clădiri asupra cărora se dorește intervenția, iar Comisia și-a prezentat opoziția față de demers, neprimind o documentație corespunzătoare. Avizul Direcției a fost unul în regim de urgență, ceea ce a făcut ca acțiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică.
Menționez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competența de avizare a Direcției Județene, cât și a celor de grupa A (valoare națională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenției pe respectivele clădiri”, a mai spus ministrul Vlad Alexandrescu.