Esti de acord ca Primăria Cluj să plătească 100-200 de milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor vechi care se află în proprietatea privată? De banii aceștia se pot reabilita termic aproape toate blocurile din Cluj, aflate în proprietate privată

Updated on ianuarie 6, 2016 Primăria muncipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor au demarat o acțiune preventivă de verificare și înlăturare a tuturor elementelor decorative și de construcție ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului.

Măsura a fost luată după ce, în decurs de o lună, tencuiala de la mai multe clădiri aflate în stare de degradare din municipiul Cluj-Napoca, anunță voceatransilvaniei.ro

Intervenția pompierilor a stârnit nemulțumirea proprietarilor, pentru că, spun ei, în cazul de față pericolul nu este unul mare. Aceștia nu sunt de acord nici să plătească lucrările de restaurare și cer Primăriei să găsească alte soluții în acest sens.

“E o bucățică de tencuială care va cădea, ei curăță mult mai mult, dar asta nu e o primejdie. Ar fi primejdie dacă ar cădea ca la hotelul Continental. De șase ani insist, ca toți cei care locuim aici în aceste clădiri, să facem o asociație și să cerem bani europeni. În Cluj-Napoca nu există program în acest sens. Aradul a fost restaurat cu bani europeni, la fel Brașovul; Clujul, nu!”, a declarat, pentru Vocea Transilvaniei, Ioana Bogdan Cătăniciu, locatară.

Din păcate locatara face o mică eroare. În Brașov clădirile din Centru Istoric nu au fost renovate de Primărie sau din fonduri europene. Nu au fost renovate de loc dintr-un motiv foarte simplu: reabilitarea unei singure clădiri poate ajunge până la 1 milion de euro ! Primăria Brașov a accesat fonduri europene doar pentru câteva amenajări din Piașa Sfatului.

Problema este simplă. Esti de acord ca Primăria Cluj să plătească 100-200 de milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor vechi care se află în proprietatea privată? De banii aceștia se pot reabilita termic aproape toate blocurile din Cluj, aflate în proprietate privată.

Este foarte simplu de spus ca Primăria să facă. Dar fiind proprietăți private, lucrările pot fi blocate oricând de proprietari din diverse motive: neînțelegeri privind culoare, forma reconstrucției, materialele folosite. 500 de proprietari ți Primăria care să cheltuie 100-200 de milioane de euro pe reabilitări. Nu se vor înțelege niciodată.

Economia de Piață spune că dacă nu îți permiți să stai într-o casă veche și să o reabilitezi, o vinzi unuia care poate. Nu poți cere bani de la Primărie doar pentru că tu nu ai sau nu vrei să dai.

[ads2]

Măsura a stârnit controverse și în rândul activiștilor, care au inițiat o petiție online: “Opriți distrugerea clădirilor istorice din Cluj!” Acesta este creată de Fancsali Erno, cel care a inițiat și “Petiția pentru Autonomia Transilvaniei”.

“Stimate domnule Primar, opriți imediat distrugerea clădirilor istorice din Cluj! Cu ajutorul specialiștilor contribuiți la securizarea clădirilor, astfel încât elementele de construcție valoroase să fie salvate. Formați o comisie din reprezentanți ai proprietarilor, profesioniștilor, și din membrii Consiliului Local pentru a preveni îmtâplările similare de vandalism. Siguranța cetățenilor și protecția patrimoniului construit din Cluj merită o atenție specială!”, se menționează în petiție.

Advertisements
error: Content is protected !!