Cluj: Cum a lasat un manager de spital sa moara un bebelus. „Managerul a ajuns sa descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de peste 20 de ani, timp in care am operat copii”

Updated on iulie 6, 2015 Un nou născut care a venit pe lume cu o gravă malformație a murit pentru că un repu tat chirurg nu a fost lăsat să-l opereze.

Profesorul Constantin Ciuce, șeful Clinicii de Chirurgie 1, nu a putut opera un bebeluș născut prematur cu hernie diafragmatică, deoarece conducerea Spitalului Județean Cluj a refuzat să permită efectuarea acestei operații, motivând că dotările acestui spital nu ar fi permis o monitorizare a nounăscutului, după operație.

Clinica de Chirurgie condusă de profesorul Ciuce se află la 200 de metri de Clinica de Ginecologie, unde s-a născut fetița Sara Maria, anunta evz.ro. Motivul refuzului, pe lângă altele, constă în faptul că profesorul Ciuce nu ar fi avut calificarea necesară şi că ar fi operat ilegal, deși în trecut acesta a mai operat cu succes alte 38 de cazuri grave la copii.

În aceste condiții, singurele opțiuni care au fost oferite familiei venită din Târgu Jiu era un transfer cu elicopterul la Spitalul „Marie Curie” din București sau ca operația să fie făcută la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde există dotarea necesară, dar nu un medic care să fi făcut astfel de intervenție.

Dănuț Șendroiu, tatăl fetiței decedate, spune că a trăit un calvar: „Am aflat de diagnostic în aprilie 2015, la Spitalul de Ginecologie din Craiova. Soției i s-a propus o întrerupere de sarcină, fapt cu care nu am fost de acord și am căutat alte soluții. Așa am aflat că aceste malformații se pot corecta chirurgical la Cluj, de către profesorul Ciuce, sau la Spitalul Regina Maria din București. Am ales prima variantă, iar de la finalul lunii aprilie soția a fost internată la Clinica de Ginecologie 2 din Cluj-Napoca”. În tot acest timp, bărbatul a ținut legătura cu profesorul Ciuce: „Nu mi-a dat niciun moment o șansă de reușită de sută la sută a operației. Este un lucru pe care ni l-am asumat și am vrut ca operația să fie făcută de profesorul Ciuce”.

 

Dr. Ciuce: „Niciodată nu mi s-a comunicat că nu am dreptul să operez copii”

Nașterea a avut loc pe 1 iulie, la ora 10.45. Monitorizarea copilului a fost făcută de prof. dr. Gabriela Zaharia, șefa Clinicii de Neonatologie. „Vorbim de un copil născut la 31 de săptămâni și care avea 1,3 kilograme. Am încercat să îl stabilizăm în sala de naștere și am coborât la terapie intensivă. Ne-am gândit ce este mai bine pentru acest copil și am luat legătura cu Spitalul «Marie Curie», care a acceptat cazul. Cordul era în partea dreaptă, iar vasele mari erau comprimate”, spune profesorul Zaharia.

Neonatologul susține că nu a știut de înțelegerea dintre părinții fetiței și profesorul Ciuce, drept pentru care a luat decizia de a chema un elicopter și a transfera cazul la București: „Eu nu am fost contactată niciodată de profesorul Constantin Ciuce, cu referire la această operație”. În replică, Dănuț Șendroiu spune că a discutat cazul cu ea și cu managerul.

Spital de adulți, nu de copii

Pe 1 iulie, la ora 14.00, s-a luat decizia de a se renunța la transferul la București deoarece elicopterul nu mai putea ajunge la timp. „Am discutat la Spitalul de Copii, unde există aparatura necesară pentru a monitoriza cazul și a opera copilul. Ulterior, la ora 16.30, fetița a murit în ambulanță”, a mai declarat tatăl fetiței.

Cererea depusă de Dănuț Șendroiu a fost refuzată de Spitalul Județean de Adulți Cluj, după ce cazul a fost discutat în Consiliul de Administrație. „Nu există o structură specializată de chirurgie perinatală cu un compartiment de chirurgie pediatrică. Gravitatea extremă a cazului după naștere demonstrează faptul că acest copil nu putea fi operat în condițiile tehnice ale Spitalului Clinic Județean Cluj”, a declarat managerul Petru Șușcă. Acesta a mai precizat că a fost sunat de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care i-a cerut să permită operarea fetiței. De altfel, Ministerul a anunțat că va deschide o anchetă în acest caz.

La rândul său, medicul Ciuce a declarat că „managerul a ajuns să descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de peste 20 de ani, timp în care am operat copii, la solicitarea colegilor pediatri şi neonatologi. Domnul Șușcă nu m-a contactat o dată măcar, de când este manager al spitalului, să-mi comunice sau sămi dea în scris faptul că eu nu am dreptul să operez copii. În această ţară, chirurgi generalişti, fără diplomă de chirurgi pediatri, operează. Şi nimeni nu interzice unui om, când e vorba de profesionalism, să opereze”.

 

Advertisements
error: Content is protected !!